ale jak to sprawdzic w wolframie, wynik
| x3 | ||
f(x, y, z) = | ||
| y2 + z |
| u | ||
f(x, y, z) = | u = x3 v = y2 + z | |
| v |
| d | d | u | |||
[f(x, y, z)] = | [ | ] = | |||
| dx/y/z | dx/y/z | v |
| ||||||||||||||
= | = *) **) ***) | |||||||||||||
| v2 |
| d | d | ||
[u] = | [x3] = 3x2 | ||
| dx | dx |
| d | d | d | d | ||||
[v] = | [y2 + z] = | [y2] + | [z] = 0 | ||||
| dx | dx | dx | dx |
| 3x2(y2 + z) | 3x2 | |||
*) = | = | |||
| (y2 + z)2 | y2 + z |
| d | d | ||
[u] = | [x3] = 0 | ||
| dy | dy |
| d | d | d | d | ||||
[v] = | [y2 + z] = | [y2] + | [z] = 2y | ||||
| dy | dy | dy | dy |
| −2x3y | ||
**) = | ||
| (y2 + z)2 |
| d | d | ||
[u] = | [x3] = 0 | ||
| dz | dz |
| d | d | d | d | ||||
[v] = | [y2 + z] = | [y2] + | [z] = 1 | ||||
| dz | dz | dz | dz |
| −x3 | ||
***) = | ||
| (y2 + z)2 |