...
asia: Dany jest trapez prostokątny o kącie ostrym α, dłuższej podstawie a,
krótszej podstawie b i wysokości h.
Oblicz obwód i długości przekątnych tego trapezu, jeśli:
a) α= 60 stopni, a= 8 cm, h=6√3, b) α= 30 stopni, b= 10 cm, h= 4 cm
29 maj 19:23
Eta:
b/ P=......
29 maj 21:01
asia: A ile wynosi w przykładzie b odcinek a?
29 maj 21:11
5-latek: 10+4√3 =a
29 maj 21:14
asia: w tym zadaniu nie o to chodzi...
29 maj 21:15
asia: musi byc obwod i przekatne a nie pole..
29 maj 21:16
5-latek: To w takim razie o co chodzi ?
29 maj 21:18
Eta:
Ach obwód .... nie doczytałam

I co w tym trudnego?
a) L= h+a+b+c = 6
√3+8+2+12
√3= .........
b) podobnie........
29 maj 21:22
5-latek: No to masz wszystkie wymiary na rysunkach podane do obliczenia obwodu .
Pytanie tylko czy wiesz skad on e się wziely .
Jeśli chodzi o przekątne to policz je z twierdzenia Pitagorasa .
29 maj 21:23
Eta:

a) z tw. Pitagorasa:
d
12=h
2+b
2 ⇒ d
1=........ i d
22= h
2+a
2 ⇒ d
2=....
b) podobnie
dokończ obliczenia
29 maj 21:27
asia: skąd wzięło się a , bo w zadaniu jest alfa a nie a?
29 maj 21:56
asia: i skąd c w obwodzie?
29 maj 21:58
5-latek:
29 maj 22:05
5-latek: wymiar a się wzial z własności trojkata prostokątnego 30,60 90 stopni
A co do c chyba zartujesz
29 maj 22:09