potrzebuje pomocy
jolcia: Dla jakiego x wyrazy w danej kolejności tworzą ciąg geometryczny
a) 2x, 2 1/2x, −3
b) 3,x, 27
c)4, 2x, 7
d) 3, x, x+4/3
e) 5,x, x−6/5
31 maj 11:15
Asmander: x2=3*27
x2=81
x=9 v x=−9
ciąg jest rosnący a więc x=9
31 maj 11:18
jolcia: a z jakiego wzoru jest korzystane
31 maj 11:34
31 maj 11:46
Bogdan:
Uogólniona wersja tego wzoru: an2 = an−k*an+k o ile an−k, an+k istnieją,
np. a72 = a6*a8 = a5*a9 = a4*a10 = ... itd
31 maj 11:49
jolcia: a obliczcie pierwszy przyklad caly zebym wiedziala jak dalsze zrobic
31 maj 12:06
jolcia: a mam takie zadanie jeszcze wiedzac ze alfa kat ostry oraz sin alfa=3/5 wyznacz 3 cos alfa−kąt
31 maj 12:07
5-latek: cosα=√1−sin2α
31 maj 12:10
Bogdan:
Sama oblicz, podaj rozwiązanie, ktoś z pewnością to sprawdzi, odpowiednie zależności masz już
podane.
Czy widzisz nad polem tekstowym znaki α, β, γ i inne? Zajrzyj również do zakładki obok pola
tekstowego oznaczonego zapisem
Kliknij po więcej przykładów i zobacz, jak zapisuje się
tu ułamki i inne wyrażenia matematyczne
31 maj 12:12