trygonometria
marysia: czy sinα może się równać
a)
b)tgβ+ctgβ dla pewnegoβ
31 maj 10:32
Bogdan:
| | 1 | |
a) Niech sinα = − |
| ⇒ sinα*sinβ = −1 |
| | sinβ | |
sinα, sinβ ∊ <−1, 1>, iloczyn dwóch liczb w tym przypadku jest równy −1, wtedy gdy jeden
| | π | | 3 | |
z czynników jest równy 1, a drugi −1, np. sinα = 1 dla α = |
| , sinβ = −1 dla β = |
| π |
| | 2 | | 2 | |
b) dokończ zapis zadania
31 maj 11:41
marysia: dzięki za a ale w b taka jest treść czy sin α może się równać tgβ+ ctgβ dla dowolnego β
31 maj 11:53
Bogdan:
| | sinβ | | cosβ | |
sinα = tgβ + ctgβ ⇒ sinα = |
| + |
| = |
| | cosβ | | sinβ | |
| | sin2β + cos2β | | 2*1 | | 2 | |
= |
| = |
| = |
| ⇒ sinα*sin2β = 2 |
| | sinβ*cosβ | | 2sinβ cosβ | | sin2β | |
Zastanów się, czy ostatnia równość może zachodzić
31 maj 12:07
marysia: ok dzięki jeszcze nie było u nas takich wzorów sin2β ale pokombinuję dzięki za pomoc
31 maj 12:09
Bogdan:
Nie odpowiedziałaś na pytanie: czy możliwy jest iloczyn równy 2 dla sinx * siny ?
31 maj 12:14
marysia: a można uzasadnić że iloczyn sinβcosβ∊(−1,1) bo tych skrajnych nie osiągną czyli wartością
będzieułamek właściwy więc jego odwrotność da nam liczbę większą od 1?
31 maj 12:14
Bogdan:
można tekstowo uzasadniać, a nawet trzeba tekstowy komentarz włączać do uzasadnienia,
ale trzeba to ładniej i bardziej przejrzyście formułować.
31 maj 12:47