ciagi
tyciak: Miedzy liczby 5 i 80 wstaw 3 liczby tak aby wszystkie byly kolejnymi wyrazami ciagu
geometrycznego
28 maj 18:01
Mila:
Podpowiedź:
a1=5
a2,a3,a4 − szukane wyrazy c.g
a5=80
a5=a1*q4
80=5*q4
Dokończysz?
28 maj 18:15
tyciak: Dzieki a mozesz ty ?
28 maj 18:31
Mila:
Mogę, ale chcę wiedzieć , czego nie wiesz?
28 maj 18:33
tyciak: Ogolnie to jestem slaba z matmy wiec wiesz ... czyli pod a
1 mam podstawic 5 a pod q
28 maj 18:38
tyciak: I jeszcze jedno pomozesz mi z reszta zadan

?
28 maj 18:43
5-latek: masz wyliczyć q z tego
najpierw z tego 5*q4=80 wylicz ile = q4
q4= ... ?
28 maj 18:48
Mila:
Przeczytaj ze zrozumieniem to co napisałam o 18:15.
80=5*q
4 /:5
q
4=16⇔q=2 lub q=−2
a
n=a
1*q
n−1
1) q=2
a
2=5*2=10
a
3=10*2=20
a
4=20*2=40
a
5=40*2=80 zgadza się
2) q=−2
a
2=5*(−2)=−10
a
3=(−10)*(−2)=20
a
4=20*(−2)=−40
a
5=(−40)*(−2)=80 zgadza się.
Jeśli nie zrozumiesz , a tylko przepiszesz to na nic zda się ta pomoc.
Szkoda , że nie chcesz współpracować.
28 maj 18:56
tyciak: Czyli zeby Wyliczyc q musze podzielic a
1 z a
5.. I te wybrane 3 liczby po mnozyc przez q
28 maj 19:01
Mila:
Musisz znać definicję ciągu geometrycznego i wzory dotyczące tego ciągu.
Wszystko masz obliczone.
2,4,8,16, to wyrazy ciągu geometrycznego
Każdy następny wyraz powstaje przez pomnożenie poprzedniego przez q.
28 maj 19:50
28 maj 19:50
tyciak: Dzieki zaczynam rozumiec
28 maj 20:03
Mila:
Naucz się dobrze, bo nie zdasz do następnej klasy.
28 maj 20:10