Granice całkowania w całkach wielokrotnych
B156: Witam, szukałem szukałem i nie znalazłem, może ktoś poleci albo wytłumaczy.
Problem mam z określeniem granic całkowania w zadaniach np.:
Oblicz objętość obszaru ograniczonemu powierzchniami
y=√x2 , y=0, x4+y2+z4 =1 , z=1
Nie wiem jak się do tego zabrać, myślałem tak:
−2y2≤x≤2y2
0≤y≤ ?
0≤z≤1
Nie wiem skąd wziąc granicę do y, a gdy wezmę
0≤x≤2y−z+2
0≤y≤√x2
0≤z≤1
To jest poprawne ?
Jest sposób na określenie w prosty sposób granic ?
30 maj 13:30
B156: Odpowiedź powinna być 715
30 maj 13:32