logarytmy
ania: Witam, potrzebuje pomocy z tym zadankiem
| | 18 | |
Wiedząc, że a=log23, b=log25 oblicz log260 oraz log2 |
| |
| | 25 | |
Pierwszy raz mam takie zadanko i nie wiem od czego zacząć..
31 maj 10:19
5-latek: log260= log2(3*20)= log2(3*4*5)= log23+log24+log25= licz
31 maj 10:22
5-latek: To ja powiem od czego zacząć .
należy zacząć od dokładnego zapoznania się ze wzroami dzialan na logarytmach
| | b | |
np. loga |
| = logab−logac |
| | c | |
31 maj 10:36
ania: | | 18 | |
No ok, a po co podali mi że a=log23 i b=log25 skoro te log260 i log2 |
| mam i tak |
| | 25 | |
liczyć ze wzorów?
31 maj 10:50
31 maj 11:07
5-latek: potrzebne ci wzory 4 6 i 7 od góry
31 maj 11:08
ania: aha, czyli trzeba doprowadzić do takiej postaci zeby mieć taki sam log jak te "a" i 'b" i
poprostu zamienic?
31 maj 11:20
5-latek: no log225= log252= 2log25 (4 wzor = 2b
log218= log2(3*6) = log23+log26 ale wiemy z e 6=2*3 wiec log26= log2(2*3)=
log2+log2 3
czyli log218= log23+log23+log22= 2log23+1= 2*b+1
31 maj 11:39
ania: już wszystko rozumiem, badzo dziękuje
31 maj 11:48