matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi arytmetyczne
agacior:
Liczba −1 jest trzecim wyrazem ciągu (an) danego wzorem:
n
2
−3
a)
n
b)
√
5
n
−
√
5
c)(n−3)
2
n−7
d)
n+1
Ile wyrazów ciągu an określonego wzorem an=2(n−1)+1 należy do przedziału (−2,8)
30 maj 15:28
Eta:
zad1/
3−7
odp D) bo a
3
=
= −1
3+1
zad2/ a
n
= 2n−1 i n∊N+
1
1
−2<2n−1<8 |+1 ⇒ −1<2n<9 / :2⇒ −
<n<4
2
2
1
1
n∊(−
, 4
) i n∊N+ ⇒ n= {1,2,3,4}
2
2
Cztery pierwsze wyrazu spełniają waruki zadania
30 maj 23:18