wypisz
Mała:

Wypisz: dziedzinę, zbiór wartości,miejsca zerowe,określ monotoniczność(przedziały
monotonicznosci), wartość największa, wartość najmniejszą, zbiór argumentów dla których
funkcja przyjmuje wartości dodatnie i ujemne.
29 maj 07:48
J:
To wszystko widać na rysunku ...czego nie wiesz ?
29 maj 08:15
Mała: Szczerze to muszę sobie przy pomnąc i potrzebuje pomocy w tym jednym chociaż bo mam jeszcze
pare takich wykresów.
29 maj 08:29
J:
od jakie do jakiej wartości zmienia się x ( wartości na osi poziomej) ?
29 maj 08:34
Mała: −5,9
29 maj 09:10
J:
OK. To jest dziedzina, zapisujemy: D = <−5,9>
Jak zmienia się y ?
29 maj 09:15
Maja: niewiem maleje
29 maj 09:17
J:
jakie wartości przyjmuje y ( na osi pionowej) ( od jakiej , do jakiej ?)
29 maj 09:21
Maja: −3,6
29 maj 09:23
J:
OK. To jest zbiór wartości funkcji. Zapisujem: Zw = <−3,6>
W jakich punktach ( x = ? ) wykres przecina oś OX ( poziomą) ?
29 maj 09:26
Mala: −1,4
29 maj 09:29
J:
To są miejsca zerowe. Zapisujemy: Mz: x = −1 lub x = 4
W jakim zakresie x funkcja rośnie ( idzie do góry ) w jakim maleje ( idzie w dół ) ?
29 maj 09:33
Mala: rosnie −3,6 maleje 6 ,−2
29 maj 09:36
J:
nie do końca tak ... masz podać zakresy zmiennej x, a nie y
czyli rośnie dla x ∊ < −4,3> , maleje dla x ∊ <4,5> ( niedokładny rysunek)
a jakie wartości przyjmuje dla x ∊<−4,−3> oraz x ∊ <5,9> ?
29 maj 09:42
Mala: dla <−4,3> ujemne, a <5,9> dodatnie o to chodzi
.
29 maj 09:47
J:
nie ... czy rośnie, czy maleje ?
29 maj 09:48
Mala: −4,3 rośnie, 5,9 maleje
29 maj 09:52
J:

czy ta funkcja rośnie, czy maleje ?
29 maj 10:07