czy ktoś to może rozwiązać
michał: zad1 naszkicuj wykres funkcji f(x)= [ sinx ], gdzie x ∊ ≤ −2π ; 52π ≥
zad 2 naszkicuj wykres funkcji f(x) = tg ( π4 * [ x ]), wiedząc że dziedzina funkcji f
zawiera się w przedziale ≤ −4, 6 ≥
wykresy są w odpowiedziach ale nie wiem jak do tego dojść ( zbiór zadań kl. 2 Kurczab ze str.
271
22 cze 17:22
Mila:
1)
[sin(x)]=−1 dla sin(x)∊<−1,0)
=0 dla sin(x)∊<0,1)
=1 dla sin(x)=1
teraz rozpisz to na przedziały ( skorzystaj z wykresu y=sin(x) )
22 cze 18:22
michał: dziękuję ,może sobie poradzę
22 cze 20:05
Mila:
Sprawdzaj z wykresem z książki.
22 cze 20:14
michał: już to robię
22 cze 20:35
michał: wyniki są takie
dla −1 x ∊ ( − π; 0 ) ∪ ( π ; 2π)
dla 0 x ∊( ≤ −2π; −π ≥ ∪ ≤ 0 ; π ≥ ∪ ≤ 2π ; 52π )) − { −32π ; π2 }
dla 1 x ∊ {− 32π; π2 ; 52π }
22 cze 20:49
Mila:
Dobrze.
Dla wartości 0 raczej zapisz jako sumę przedziałów , zamiast wyłączać.
22 cze 21:02
Mila:
Jesteś w matematycznej klasie?
22 cze 21:03
michał: czyli dla 0 x ∊( ≤ −2π; −π ≥ ∪ ≤ 0 ; π ≥ ∪ ≤ 2π ; 52π )) ∪ {−32 ; π2 }
a jak jest z drugim zadaniem
wykres jest w odpowiedzi i
x ∊ ≤ −4;−3) ∪≤ 0;1) ∪≤ 4; 5 ) dla 0
x ∊ ≤ −1 ;0) ∪ ≤ 3 ;4) dla −1
x ∊ ≤ −3 ;−2) ∪≤ 1; 2) ∪≤ 5 ; 6) dla 1
jak do tego doprowadzić
22 cze 21:30
Mila:
Poprawiam (1) : chodziło o taki zapis.
| | −3π | | 3π | | π | | π | | 5π | |
[sin(x)]=0 dla x∊<−2π, |
| )∪(− |
| ,−π>∪<0, |
| )∪( |
| ,π>∪<2π, |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3π | | π | | 5π | |
Czy tam na wykresie w książce masz dla kropki nad x=− |
| , x= |
| , x= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
?
(2) za chwilę.
22 cze 21:39
michał: na wykresie są kropki dla x = −23π , x = π2 , x= 52π
22 cze 21:57
Mila:
Najpierw rozpisz , narysuj wykres
g(x)=[x] dla x∊<−4,6>
potem liczymy wartości f(x) tak :
1)
| | π | |
[x]=−4 dla x∊<−4,3) wtedy masz f(x)=tg( |
| *(−4))=tg(−π)=0 |
| | 4 | |
2)
[x]=−3 dla x∊<−3,−2) wtedy
| | π | | −3π | | 3π | |
f(x)=tg( |
| *(−3))=tg( |
| )=−tg( |
| =−(−1)=1 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
3)
[x]=−2 dla x∊<−2,−1) wtedy:
| | π | | π | |
tg( |
| *(−2))=tg(− |
| ) nie istnieje w tym przedziale |
| | 4 | | 2 | |
4)
[x]=−1 dla x∊<−1,0)
Dalej pisz sam
22 cze 22:11
Mila:
Poradziłeś?
22 cze 22:49
michał: tak dziękuję za pomoc
22 cze 22:57
Mila:
To pięknie.
Dobranoc
22 cze 23:02
kali : Mogłby ktoś to zadanie pierwesze dokładniej wytłumaczyc?
30 maj 10:47
Kacper:
[x] oznacza podłogę (cechę, entier, część całkowitą ) liczby x, czyli największą liczbę
całkowitą mniejszą lub równą x, np:
[3,14]=3
[2,99]=2
[3]=3
[−2,11]=−3
.
.
.
30 maj 12:01