Funkcja oblicz punkt p
...: Współrzędne końców odcinka AB wynoszą: A(3,−7) B(−5,1). Wyznacz współrzędne punktu P, który tak
dzieli odcinek AB, że IPBIIABI = 35
28 maj 17:27
...: Proszę pomóżcie mi to rozwiązać nie wiem jak się do tego zabrać..
28 maj 17:44
Mila:
BA
→=[8,−8]
| | 3 | | 24 | | 24 | |
BP→= |
| *[8,−8]=[ |
| ,− |
| ] |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
B=(−5,1)→T
[245,−245]→P=(−5+4
45,1−4
45)=(−
15,−3
45)
28 maj 20:47
Eta:
→ →
⇒5PB= 3AB
PB=[−5−x
P, 1−y
P] ⇒ 5PB=[−25−5x, 5−5y]
AB=[−8,8] ⇒ 3AB= [−24,24]
to −25−5x= −24 i 5−5y=24
x=.......... i y=...........
P(x, y)=..........
28 maj 20:53
5-latek:
28 maj 21:28