zaznacz u układzie współrzędnych
ulka: a. A=(3,−7)
→
AB=[0,9]
B=?
b. A=(−3,19)
B= (−8,48)
→ →
2BA+AB=?
→
c. u=[3,−2]
→
v=[−4,2]
d. A=(−1,2)
B=(−2,−3)
C=(4,2)
→ →
AB=CD
D=?
e. A=(2,1)
B= (4,5)
C= ?
→ →
AP=−3AB
potrzebuje na wszystko
29 maj 14:23
Janek191:

Np. e) A = ( 2, 1) B = ( 4 , 5)
→ →
AC = − 3 AB = − 3*[ 4 − 2, 5 − 1 ] = − 3* [ 2, 4] = [ − 6, − 12 ]
C = ( x , y)
więc
→
AC = [ x − 2 , y − 1 ] = [ − 6, − 12 ]
więc
x − 2 = − 6 i y − 1 = − 12
x = − 4 i y = − 11
C = ( − 4, − 11 )
==============
29 maj 14:31