zaznacz w układzie współrzędnych
ulka: a. x
2+y
2+2x+10y−10=0
b. x
2+y
2=4
c. (x−1)
2+(y+3)
2=9
| | ⎧ | x2+y2<16 | |
| d. | ⎩ | x2+(y+2)2=25 |
|
| | ⎧ | x2+y2≤16 | |
| e. | ⎩ | (x−2)2+(y−1)2≥1 |
|
29 maj 14:12
Janek191:
a) ( x + 1)2 − 1 + ( y + 5)2 − 25 − 10 = 0
( x + 1)2 + ( y + 5)2 = 62
Mamy okrąg o środku S = ( − 1, − 5) i r = 6
29 maj 14:15
Janek191:

d) x
2 + y
2 < 16
wnętrze koła o S
1 = ( 0, 0) i r
1 = 4
x
2 + ( y + 2)
2 = 25
okrąg o S
2 = ( 0, − 2) i r
2 = 5
Bierzemy część wspólną
29 maj 14:22