31 maj 10:28
5-latek: jak przepiszsesz tutaj to pomoge
31 maj 10:33
Jacek: Zadanie 6.
Funkcja f określona jest wzorem f(x) = |x−1|−3, x należy do R.
a) Oblicz miejsca zerowe funkcji f.
b) Zapisz wzór funkcji f bez użycia znaku wartości bezwzględnej.
c) Naszkicuj wykres funkcji f.
d) Podaj zbiór wartości funkcji f.
Zadanie 9.
Na rysunku obok przedstawiony jest wykres funkcji f(x) = ax+5/x+1. Do wykresu funkcji f należy
punkt A(−2,1)
a) Odczytaj z wykresu dziedzinę i zbiór wartości funkcji f.
b) Oblicz wartość a
c) Dla wyznaczonej wartości a oblicz miejsce zerowe funkcji , a następnie odczytaj z wykresu ,
dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości nieujemne.
31 maj 10:38
5-latek: Zadanie nr 9
| | ax+5 | |
mamy taki przepis na funkcje f(x)=y= |
| |
| | x+1 | |
Do jego wykresu należy punkt A(−2,1) czyli ten punkt spelnia równanie tej funkcji wiec
podstawiamy do wzoru funkcji za x=−2 i y=1
| | −2a+5 | |
mamy 1= |
| to 1= −2a+5 wylicz z tego a |
| | −2+1 | |
31 maj 10:44
Jacek: a = −2 tak ?
31 maj 10:46
5-latek: 
czy −2*(−2)+5=1?
31 maj 10:49
Jacek: a = 2 ?
31 maj 10:52
5-latek: Jacek nie zgaduj . Toz to podstawowka
1=−2a+5to 2a=5−1 to 2a=4 to a=2 OK
czyli mamy taka funkcje jeśli wstawimy do jej wzoru za a= 2
Musimy teraz obliczyć jej miejsce zerowe
wiec należy rozwiać równanie
Odpowiedz mi na pytanie kiedy wyrażenie wymierne jest rowne 0 jeśli nie można dzielic przez 0
?
31 maj 10:59
Jacek: Aby wyznaczyć miejsce zerowe należy znać dziedzinę , więc x+1≠0 ⇔ R−{−1]
2x+5=0 ⇔2x=−5
x należy do R, bo nie istnieje liczba, która podniesiona do kwadratu daje −5. tak ?
31 maj 11:05
5-latek: A czy tutaj w równaniu masz x2 czy samo x ?
wiec wylicz x i sprawdz z dziedzina
31 maj 11:10
Jacek: Mój błąd. R−{−1}
2x+5=0⇔2x=−5
zatem x=−2,5
31 maj 11:12
5-latek:

teraz ma my odczytac z wykresu dla jakich argumentow funkcja f przyjmuje wartości nieujemne
(czyli rowne o i >0
Musimy wiec narysować wykres tej funkcji a wiec należy ja przerksztalcic do postaci
kanomicznej
mamy tak
| 2x+5 | | 2(x+1)+3 | | 3 | |
| = |
| = 2+ |
| |
| x+1 | | x+1 | | x+1 | |
Wiec nasza funkcja będzie miała taka postac kanoniczna
Widzimy z e asymtota pionowa ma równanie x=−1 a pozioma y=2 (z tego wzoru
Widzisz ze wykres nigdy nie pokryje się a prosta x=−1 i y=2
Teraz patrz x=−2,5 to miejce zerowe wiec dla x∊(−2,5 1) funkcja ta osiąga wartości
ujemne
natomiast x∊(−
∞,2,5> U(1,
∞) wartości dodatnie
31 maj 11:30
5-latek: | | 2x+5 | |
jeśli nie wiesz jak przeksztalcic |
| do postaci kanonicznej tak jak ja to zrobiłem to |
| | x+1 | |
podziel sobie to pisemnie czyli 2x+5:x+1 i dostaniesz to samo
31 maj 11:33
31 maj 11:36
5-latek: Jeśli masz funkcje wymierna to musisz wiedzieć co to jest asymptota
jest to linia do której będzie się zblizal wykres funkcji po osi Ox i po osi OY ale się nidgy
do nie zbliży
Wiemy z edziedzine odczytujemy na osi OX
Patrz teraz do jakiej linii zbliza się wykres po osi OX ? jakie ta linia ma równanie ?
Wiec napisz jaka będzie dziedzina tej funkcji Najpierw to
31 maj 11:55
Jacek: Spróbowałem sam to zrobić i Df

−
∞, −1,5) , a Zwf <−4,3>
31 maj 11:58
5-latek: 
Może popatrz na ten przykład
31 maj 12:01
31 maj 12:01
Jacek: " Do wykresu funkcji f należy punkt A(−2,1), więc to jest ten wykres leżący w II i III
ćwiartce. Tak mi się wydaje.
31 maj 12:02
5-latek: Nie rozumiemy się .
Z tegpo wykresu co masz w książce masz odczytac dziedzine i zbior wartości tej funkcji
Wiec dziedzina to ? Odczytaj z osi OX
TO samo zbior wartości to ? Odczytaj z osi OY
31 maj 12:09
Jacek: Dobra, jestem kompletnym idiotą z matematyki. Jeśli możesz to rozwiąż mi po prostu te zadania,
a ja je przepiszę. Nic do mnie nie trafia i ja się poddaje.
31 maj 12:09
5-latek: Nie załamuj mnie
Patrz na wykres z 11:30
Zobacz ze po osi OX wykres ten zbliza się to prostej x=−1
Wiec dziedzina tej funkcji będą wszystkie liczby rzeczywiste oprócz (−1) czyli Df=R\{−1}
Teraz zobacz ze po osi OY wykres ten zbliza się to prostej o równaniu y=2
Wiec zbior wartości tej funkcji to tez wszystkie liczby rzeczywiste oprócz 2
czyli Zwf=R\{2}
Popatrz na swój wykres z ksiaki i napisz jak będzie dziedzina i zbior wartości tej funkcji
Popatrz tez na mój post z 12:01
31 maj 12:22
5-latek:

Narysuje CI na osobnym rysunku ten wykres z 11:30
31 maj 12:27
Jacek: No ten wykres , do którego należy punkt A to jest funkcja f, a ten wykres y=f(x) to tez jest
funkcja f ? Bo nie rozumiem. To dlaczego Zwf to R−{2]. Przez wartość 3, przechodzi linia.
31 maj 12:28
5-latek: niebieska to x=−1 a zielona to y=2
31 maj 12:28
Jacek: A u mnie na obrazku, ta zielona przechodzi przez 3.
31 maj 12:30
5-latek: Realizujemy teraz podpunkt a) czyli masz odczytac dziedzine i zbior wartości z wykresu z
książki
31 maj 12:31
5-latek: No to jeśli przechodzi przez 3 to jaki będzie zbior wartości ?
31 maj 12:32
Jacek: No tak. Ja rozumiem to tak : Jeżeli punkt A nalezy do wykresu funkcji f, to wykresem funkcji
jest tylko i wyłącznie ten wykres po lewej stronie obrazka, a ten po prawej już się nie liczy
bo to jest y.
31 maj 12:33
Jacek: Df : R−[−1], a Zwf : R−{3} ?
31 maj 12:34
5-latek: post 12:34 OK tylko popraw D
f=R−{−1} bo ten symbol [ ] oznacza czesc calkowita liczby
Natomiast 12:33 to bzdury
Nie można tak pisać
| | a | |
Masz postac kanoniczna funkcji wymiernej taka y= |
| +q |
| | x−p | |
wiec asymtota pionowa ma równanie x= p (ale ze zmieniony znakiem
Natomiast asymtota pozina ma równanie y=q
Przykład
| | 2 | |
y= |
| +3 to asymtota pionowa ma równanie x=5 a pozioma y=3 |
| | x−5 | |
| | 4 | |
inny przykład |
| −7 to pionowa x=−8 poziona y=−7 |
| | x+8 | |
31 maj 12:44
Jacek: A jak odczytać argumenty dla których wartości są nieujemne ?
31 maj 12:47
5-latek: Nie skonczyles jeszcze jednego zadania a już się bierzesz za drugie
31 maj 12:47
Jacek: Przecież napisałem dziedzinę i zbiór wartości , wartość a jest obliczona = 2 i teraz c)
zostało.
31 maj 12:48
5-latek: To przeczytaj sobie jeszcze raz dokładnie mój post 11:30 (ostatnie zdanie tylko zamiast
dodatnie ma być oczywiście nieujemne .
POza tym to zadanie masz już skończone bo te wartości nieujemne nie masz odcztyac z tego
wykresu z książki tylko dla wyliczonej wartości a (i to już masz zrobione bo a=2
31 maj 12:51
Jacek: No to (2,+∞) to będą nieujemne ?
31 maj 12:52
Jacek: jeszcze miejsca zerowego nie mam
31 maj 12:55
Jacek: Sorry, −2,5 to bylo Mzf
31 maj 12:55
Jacek: W takim razie, wartości nieujemne to <−2,5,+∞) ?
31 maj 12:56
5-latek: 
Patrzysz dla jakich argumentow (czyli x
ow wykres funkcji przecina os OX czyli wtedy
wartośi funkcji sa rowne 0 i dla jakich x
ow wykres funkcji lezy nad osia OX bo wtedy
wartości funkcji sa >0
31 maj 12:57
Jacek: No to (−1,5, +∞) ?
31 maj 12:58
5-latek: Patrz post 11:30 zobacz ze dla x∊(−2,5,1) wykres ten zielony lezy pod osia OX czyli wartości
tej funkcji dla tych xow sa ujemne
31 maj 13:00
Jacek: W takim razie (−1,+∞). Jeśli to jest źle to ja nie wiem, z ręką na sercu mówię że nie umiem...
31 maj 13:01
5-latek: Jacek nie patrzysz na wykres z książki tylko na wykres z postu 11:30 (tego dotyczy podpunkt
c)
Z tego wykresu masz odczytac dla jakich xow wartości funkcji sa nieujemne .
31 maj 13:02
Jacek: Nie wiem naprawdę.
31 maj 13:03
5-latek: Patrz moje ostatnie zdanie post 11:30 (tylko teraz zauwazylem blad
ma być oczywiście x∊(−∞,−2,5> U(1,∞) poprzednio napisałem 2,5 przepraszam .
31 maj 13:04
Jacek: To teraz nic nie umiem, teraz wychodzi na to, że dziedziną jest (−∞,−2,5> U(1,∞) ?
31 maj 13:06
5-latek: Teraz zobacz sobie na tym wykresie z 11:30 ze dla takich xow wartości funkcji sa nieujemne .
Jeśli dalej nie będziesz rozumiał to pisz
31 maj 13:06
Jacek: (−∞,−2,5> U(1,∞) są nieujemne bo leżą nad osią OX tak ?
31 maj 13:08
5-latek: 
To może jeszcze inaczej .
jak już tego nie zrozumiesz to nie wiem jak wytlumaczyc to
Mamy wzor funkcji taki
| | 2x+5 | |
f(x)= |
| wezmy np. x=−100 |
| | x+1 | |
| | 2*(−100)+5 | | −195 | |
y= |
| = |
| to jest dodatnie >0 czyli wartość tej funkcji dla tego |
| | −100+1 | | −99 | |
x>0
wezmy wezmy np. teraz x=−20
| | 2*(−20)+5 | | −35 | |
y= |
| = |
| to >0 czyli y>0 |
| | −20+1 | | −19 | |
To teraz wezmy x=−2,5
| 2*(−2,5)+5 | | −5+5 | | 0 | |
| = |
| = |
| =0 czyli dla x=−2,5 wartość funkcji =0 |
| −2,5+1 | | −1,5 | | −1,5 | |
czyli wiodzisz ze jakakolwiek liczbe nie wizniesz z przedzialu x∊(−
∞,2,5> to wartości tej
funkcji będą dodatnie a dla x=−2,5 wartość funkcji =0
Wezmy teraz x∊(−2,5 −1 ) wezmy np. x=−2
| | 2*(−2)+5 | | 1 | |
y= |
| = |
| =−1 czyli wartość tej funkcji jest ujemna |
| | −2+1 | | −1 | |
| | −3+5 | |
x=−1,5 to y= |
| <0 wartość funkcji ujemna |
| | −0,5 | |
dla x=−1 wartość funkcji nie istnieje
czyli dla x∊(−2,5 ,−1) watrtosci funkcji sa ujemne
Teraz mamy przedzial od x∊(−1,
∞)
Sprawdz sobie ze jakakolwiek liczbe za x wstawisz z tego przedzialu do wzoru funkcji to y
będzie >0
Ostateczna wersja dla
x∊(−∞,−2,5>U(−1,∞) wartości tej funkcji sa nieujemne . To tylko
było przez nieuwagę
31 maj 13:30
5-latek: Tak wlasnie o to chodzi tylko popraw zamiast 1 to ma być (−1)
31 maj 13:31
5-latek: Jeszcze jedno dla x=−1 wartość funkcji nie istniej bo dostaniemy dzielenie przez 0
31 maj 13:33
5-latek: To sa takie chochliki
31 maj 13:36
Jacek: Ok, a pomożesz mi z zdaniem 6 ?
31 maj 13:36
5-latek: Tylko zjem obiad OK ?
31 maj 13:39
Jacek: Wg mnie.
a) miejscem zerowym jest 4 i −2
31 maj 13:39
Jacek: Oki, oki smacznego
31 maj 13:39
5-latek: Miejsca zerowe OK
Zaloz nowy temat do tego zadania
Pomin podpunkt a )bo jest OK
31 maj 14:29