GRANIASTOSŁUP
ola: jakie wymiary powinien mieć graniastosłup o podstawie kwadratowej aby jego objetosc wynosiła
4cm /3 a pole powierzchni 18cm /2
29 maj 19:01
kyrtap: zaraz dostaniesz gotowe rozwiązanie
29 maj 19:05
Janek191:
a = b = 1 cm
h = 4 cm
29 maj 19:10
ola: gdzie ono jest
29 maj 21:19
HMM: Rozwiązać:
| ⎧ | a2 * h = 4 | |
| ⎩ | 2a2 + 4ah = 18 |
|
Wylicz z pierwszego b i wstaw do drugiego równania. Wyjdzie Ci wielomian trzeciego stopnia
który dzieli się przez dwumian (a−1). Czyli jednym rozwiązaniem jest a=1 i h=4. Po podzieleniu
zostanie Ci postać iloczynowa − ten dwumian i równanie kwadratowe. Sprawdź rozwiązania tego
trójmianu kwadratowego.
29 maj 21:31
ola: nic z tego nie rozumiem...
29 maj 21:38
Mila:

Olu w podręczniku masz rysunki brył , popatrz jak wyglądają i jakie są wzory.
V
g=a
2*H
a
2*H=4
P
c=a
2+a
2*4*(a*H)
2a
2+4*a*H=18
Jeśli jesteś w GM, to możesz odgadnąć jak Ci
Janek podpowiedział.
a
2=1 i H=4 wtedy a=1
sprawdzenie, czy pole zgadza się.
2*1+4*1*4=2+16=18 zgadza się.
29 maj 22:23
HMM: A, no jak jesteś w gimnazjum to faktycznie mało z tego zrozumiesz. Co to za zadania dają gdzie
trzeba odgadywać, bo obliczenie wychodzi poza materiał...
29 maj 23:21
ola: bardzo dziekuję ..za pomoc
30 maj 19:02