matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz odległość
ulka:
Wyznacz odległość punktu A=(2,1) od prostej y=
2
3
x +
1
3
29 maj 14:03
J:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1249.html
29 maj 14:06
Janek191:
2
1
y =
x +
/ * 3
3
3
3 y = 2 x + 1 2 x − 3 y + 1 = 0 A = ( 2, 1)
I 2*2 − 3*1 + 1 I
2
2
√
13
d =
=
=
√
2
2
+ (−3)
2
√
13
13
29 maj 14:09