Narysuj wykres funkcji:
Lugo: Narysuj wykres funkcji:
y=√x−ex
Oczywiście zaczynam od określenia dziedziny, ale nie mam pojęcia co dalej.
29 maj 16:51
ZKS:
Ciekawa funkcja. Jaka ta Ci dziedzina wyszła.
29 maj 17:02
Janek191:
D =∅
29 maj 17:21
ZKS:
Dlatego jest taka ciekawa ta funkcja.
29 maj 17:24
Janek191:
Raczej nie ma takiej funkcji
29 maj 17:25
Lugo: Kurna pomyliłem się chodzi o funkcję:
y=√ex−x
Przy okazji to za szybko wypaliłem z tą dziedziną bo nawet z jej wyznaczeniem mam problem.
29 maj 17:34
Janek191:
D = ℛ
29 maj 17:37
Lugo:
Janek191 mógłbyś przedstawić krok po kroku jak wyznaczałeś dziedzinę?
29 maj 17:46
Janek191:

g(x) = e
x − x
g'(x) = e
x − 1 oraz dla x > 0 jest e
x > 1 ⇒ g'(x) > 0
Funkcja g jest rosnąca i g(0) = e
0 − 0 = 1 − 0 = 1
więc
dla x > 0 jest g(x) = e
x − x > 0
Dla x < 0
g(x) = e
x − x > 0
czyli dla x ∊ ℛ e
x − x > 0
Patrz też wykres
29 maj 18:13