Znajdź trzeci czwarty i piąty wyraz ciągu arytmetycznego
Olcha: Zapisz trzeci , czwarty i piąty wyraz ciągu arytmetycznego w którym :
a6 = 13 , a7= 6
31 maj 10:36
5-latek: jak powstaje kolejny wyraz w ciągu arytmetycznym ?
31 maj 10:38
Olcha: mi jakoś dziwnie powychodziło że najpierw r= −7 potem że r =1 to ja już nie wiem
31 maj 10:42
Metis: Więc pokaż Nam swoje rachunki
31 maj 10:46
5-latek: Nic nie dziwnie tylko trzeba myslec
jeśli a6= 13 i a7=6 wiec jaki będzie to ciag rosnący czy malejący ?
31 maj 10:47
Hajtowy:
a
1=48
a
2=a
1+r=41
a
3=a
1+2r=34
a
4=a
1+3r=27
a
5=a
1+4r=20
a6=a1+5r = 13
a7=a1 + 6r = 6 Już widać, że r=−7
31 maj 10:47
Olcha: Łatwo mówić trzeba myśleć , niektórzy ludzie nie lubią matematyki. Dzięki Hajtowy przynajmniej
ty mnie rozumiesz

4
Czyli dobrze kombinowałam. Dzieki
31 maj 10:51
5-latek: Jeśli to rozumiesz to jestem pelen podziwu dla Ciebie

Witam Panow
31 maj 10:55
Kacper:
r=6−13=−7
31 maj 11:00
5-latek: Tak moja koleżanko myslec
jeśli widzisz ze następny wyraz jest mniejszy od poprzedniego to znaczy ze ten ciag jest
malejący (wiec roznica r<0
natomiast jeśli następny wyraz jest > od poprzedniego to r>0 .
31 maj 11:04