matematykaszkolna.pl
Wyznaczyć wzór analityczny pozwalający wyliczyć n-ty wyraz ciągu określonego Kasia: Wyznaczyć wzór analityczny pozwalający wyliczyć n−ty wyraz ciągu określonego rekurencyjnie: w tym miejscu są podane jakieś A0, A1 oraz wzór. Mam dwa pytania odnośnie tego typu zadań. 1.Na początku obliczamy jakąś funkcję A(x). Potem jeżeli okaże się, że nasza funkcja w którejś sumie zaczyna się od a1 a nasza zaczyna się od a0 to odejmujemy od niej a0. Co w przypadku gdy nasza funkcja w którejś sumie zaczyna się od a2 odjąć a1 czy a0? Chodzi mi o taki przypadek: A(x)=∑ an * xn = ao + a1x + a2x2 a w którejś sumie wyjdzie nam np. 6x(a1x + a2x2) w tym wypadku odejmujemy od tego co w nawiasie a0 bowiem to nasza funkcja zapisana powyżej jednak "przesunięta" o jeden element w prawo. Zaczyna się od a1 a nie od a0. Końcowa postać więc wyglądała by tak : 6x(A(x)−a0) i pod a0 podstawiamy wartość. Co w przypadku gdy zamiast a1x będzie a2x2? Też to będzie nasza funkcja tylko "przesunięta" już o 2 elementy wtedy również odejmujemy a0 czy może a1? 2.Co gdy na początku zadania zamiast a0, a1, a2 i wzoru podane jest a1, a2, i wzór? Zadanie rozwiązuje podobnie tylko tym razem względem a1 czy muszę jakoś a0 wyznaczyć? Z poważaniem, Kasia
29 maj 17:30
PW: Nie można w ten sposób opowiadać matematyki. "Na początku obliczamy jakąś funkcję A(x)" − co to ma znaczyć? Myślę że na konkretnym przykładzie odpowiedź otrzymasz szybko, a na takie "teoretyczne" rozważania chętnych nie będzie.
29 maj 17:40
Kasia: Rozumiem, podam przykład gdy będę w domu. Ma pan/pani rację na przykładzie szybciej dojdzie się do porozumienia.
29 maj 17:44
Kasia: Wyznaczyć wzór analityczny pozwalający wyliczyć n−ty wyraz ciągu określonego: a0=1, a1=0, a2=4 A(x)=∑n=0inf
29 maj 22:58
Kasia: Wyznaczyć wzór analityczny pozwalający wyliczyć n−ty wyraz ciągu określonego: a0=1, a1=0, a2=4 oraz an= 6an1 − 12an2 + 8an3 Rozwiązanie: A(x)=∑an*xn=a0 + a1x + a2x2 + ∑6an1 − 12an2 + 8an3 Dla ∑n=3 6an1 (n=3 w sumie bo mamy a2 współczynników podanych) 6(an1 * xn) wypisuję kilka współczynników aby było łatwiej 6(a2x3+a3x4+...) 6x(a2x2+a3x3+...) 6x(A(x) − co tu wpisać bowiem funkcja zaczyna się od a0 jak powyżej napisałem a tutaj mi się zaczyna od a2x2). To było moje pierwsze pytanie. Natomiast drugie pytanie to jak się rozwiązuje zadanie gdy podano wyrazy ciągu od a1 a nie od a0. Rózni się sposób czy tylko liczymy względem a1 a nie a0 czy może jakoś wyznaczamy a0?
29 maj 23:10
uczciwy: an = 6an−1 − 12an−2 + 8an−3 brak załozenia , więc np. a1 = 6a0 + 12a−1 + 8a−2 głupio wygląda, co nie
29 maj 23:42
Kasia: No może i głupio wygląda ale w poleceniu nie mam żadnego założenia. Przepisałam polecenie w całości. Zapewne ten po lewej ma jakiś sens dopiero od n=3. Chcę tylko się dowiedzieć co mam odjąć w przypadku gdy wychodzi mi 6x(A(x)−) oraz co jeżeli na początku zadania nie mam a0 tylko a1
29 maj 23:52
Kasia: To może inaczej czy mógłby je ktoś rozwiązać wtedy albo w rozwiązaniu zostaną zawarte odpowiedzi na moje pytania albo dopytam.
30 maj 09:39
PW: Kasiu, gdybyś od razu spytała: − Jak za pomocą funkcji tworzącej wyznaczyć wzór ciągu określonego rekurencyjnie: a0 = 1, a1 = 0, a2 = 4, an = 6an−1 − 12an−2 − 8an−3 dla n ≥ 3, to byłoby prościej. Od razu odpowiadam: − Źle wyznaczyłaś funkcję tworzącą A(x) (patrz godz. 23:10). Rzeczywiście sedno rozwiązania polega n tym − jak sumę ∑ (6an−1 − 12an−2 − 8an−3)xn n=3 przedstawić w postaci trzech sum, z których każda (mówiąc nieprecyzyjnie) zależy od A(x). Na przykład ∑ (6an−1xn = 6x·∑ akxk = 6x(A(x) − a0x0 − a1x1) n=3 k=2 − sumowanie rozpoczyna się od k = 2, czyli do A(x) brakuje dwóch początkowych wyrazów). Sztuczka polega na wyłączeniu x przed znak sumowania, aby uzyskać jednakowe wskaźniki akxk. Przekształcając sumę ∑12an−2xn = 12x2∑akxk n=3 k=1 musieliśmy wyłączyć x2, a sumowanie odbywa się od k=1, czyli do pełnej sumy A(x) brakuje wyrazu a0x0. Ta sama sztuczka z wyłączeniem x3 przed znak sumy odbędzie się dla trzeciego składnika, który będzie równy 8x3A(x) (tam już nic nie brakuje do A(x), następuje tylko mechaniczna zamiana wskaźnika sumowania − zamiast n = 3 napiszemy k = 0). Czy na tym polegały Twoje wątpliwości?
30 maj 18:06
Jacek: Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Jeżeli dobrze zrozumiałam to uzyskałam odpowiedź na jedno z moich dwóch pytań. Jeżeli w sumowaniu brakuje np. dwóch początkowych wyrazów to muszę odjąć a1 oraz a0 od A(x) tak? Natomiast moim drugim pytaniem było czy coś się zmienia jeżeli w zadaniu nie podano a0 tylko np. a1 i a2 i a3 oraz wzór ciągu określonego rekurencyjnie( również takie polecenia mam w zestawie zadań). Moim zdaniem wtedy po przeprowadzeniu sztuczki i uzyskaniu jednakowych wskaźników będziemy porównywać do a1 bo po prostu a0 nie zostało podane.
30 maj 21:21
αβγδπΔΩinnerysuję
Φεθμξρςσφωηϰϱ
±
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^252
2^{10}210
a_2a2
a_{25}a25