Wyznaczyć wzór analityczny pozwalający wyliczyć n-ty wyraz ciągu określonego
Kasia: Wyznaczyć wzór analityczny pozwalający wyliczyć n−ty wyraz ciągu określonego rekurencyjnie:
w tym miejscu są podane jakieś A0, A1 oraz wzór.
Mam dwa pytania odnośnie tego typu zadań.
1.Na początku obliczamy jakąś funkcję A(x). Potem jeżeli okaże się, że nasza funkcja w którejś
sumie zaczyna się od a1 a nasza zaczyna się od a0 to odejmujemy od niej a0. Co w przypadku
gdy nasza funkcja w którejś sumie zaczyna się od a2 odjąć a1 czy a0?
Chodzi mi o taki przypadek:
A(x)=∑ an * xn = ao + a1x + a2x2
a w którejś sumie wyjdzie nam np.
6x(a1x + a2x2) w tym wypadku odejmujemy od tego co w nawiasie a0 bowiem to nasza funkcja
zapisana powyżej jednak "przesunięta" o jeden element w prawo. Zaczyna się od a1 a nie od
a0. Końcowa postać więc wyglądała by tak : 6x(A(x)−a0) i pod a0 podstawiamy wartość.
Co w przypadku gdy zamiast a1x będzie a2x2? Też to będzie nasza funkcja tylko "przesunięta"
już o 2 elementy wtedy również odejmujemy a0 czy może a1?
2.Co gdy na początku zadania zamiast a0, a1, a2 i wzoru podane jest a1, a2, i wzór?
Zadanie rozwiązuje podobnie tylko tym razem względem a1 czy muszę jakoś a0 wyznaczyć?
Z poważaniem,
Kasia
29 maj 17:30
PW: Nie można w ten sposób opowiadać matematyki. "Na początku obliczamy jakąś funkcję A(x)" − co to
ma znaczyć?
Myślę że na konkretnym przykładzie odpowiedź otrzymasz szybko, a na takie "teoretyczne"
rozważania chętnych nie będzie.
29 maj 17:40
Kasia: Rozumiem, podam przykład gdy będę w domu. Ma pan/pani rację na przykładzie szybciej dojdzie się
do porozumienia.
29 maj 17:44
Kasia: Wyznaczyć wzór analityczny pozwalający wyliczyć n−ty wyraz ciągu określonego:
a0=1, a1=0, a2=4 A(x)=∑n=0inf
29 maj 22:58
Kasia: Wyznaczyć wzór analityczny pozwalający wyliczyć n−ty wyraz ciągu określonego:
a
0=1, a
1=0, a
2=4 oraz a
n= 6a
n−1 − 12a
n−2 + 8a
n−3
Rozwiązanie:
A(x)=∑a
n*x
n=a
0 + a
1x + a
2x
2 + ∑6a
n−1 − 12a
n−2 + 8a
n−3
Dla ∑
n=3 6a
n−1 (n=3 w sumie bo mamy a
2 współczynników podanych)
6(a
n−1 * x
n) wypisuję kilka współczynników aby było łatwiej 6(a
2x
3+a
3x
4+...)
6x(a
2x
2+a
3x
3+...)
6x(A(x) −

co tu wpisać bowiem funkcja zaczyna się od a
0 jak powyżej napisałem a tutaj mi
się zaczyna od a
2x
2). To było moje pierwsze pytanie.
Natomiast drugie pytanie to jak się rozwiązuje zadanie gdy podano wyrazy ciągu od a
1 a nie od
a
0. Rózni się sposób czy tylko liczymy względem a
1 a nie a
0 czy może jakoś wyznaczamy a
0?
29 maj 23:10
uczciwy:
an = 6an−1 − 12an−2 + 8an−3
brak załozenia , więc np. a1 = 6a0 + 12a−1 + 8a−2
głupio wygląda, co nie
29 maj 23:42
Kasia: No może i głupio wygląda ale w poleceniu nie mam żadnego założenia. Przepisałam polecenie w
całości. Zapewne ten po lewej ma jakiś sens dopiero od n=3. Chcę tylko się dowiedzieć co mam
odjąć w przypadku gdy wychodzi mi 6x(A(x)−

) oraz co jeżeli na początku zadania nie mam a
0
tylko a
1
29 maj 23:52
Kasia: To może inaczej czy mógłby je ktoś rozwiązać wtedy albo w rozwiązaniu zostaną zawarte
odpowiedzi na moje pytania albo dopytam.
30 maj 09:39
PW: Kasiu, gdybyś od razu spytała:
− Jak za pomocą funkcji tworzącej wyznaczyć wzór ciągu określonego rekurencyjnie:
a0 = 1,
a1 = 0,
a2 = 4,
an = 6an−1 − 12an−2 − 8an−3 dla n ≥ 3,
to byłoby prościej.
Od razu odpowiadam:
− Źle wyznaczyłaś funkcję tworzącą A(x) (patrz godz. 23:10).
Rzeczywiście sedno rozwiązania polega n tym − jak sumę
∞
∑ (6an−1 − 12an−2 − 8an−3)xn
n=3
przedstawić w postaci trzech sum, z których każda (mówiąc nieprecyzyjnie) zależy od A(x).
Na przykład
∞ ∞
∑ (6an−1xn = 6x·∑ akxk = 6x(A(x) − a0x0 − a1x1)
n=3 k=2
− sumowanie rozpoczyna się od k = 2, czyli do A(x) brakuje dwóch początkowych wyrazów).
Sztuczka polega na wyłączeniu x przed znak sumowania, aby uzyskać jednakowe wskaźniki akxk.
Przekształcając sumę
∑12an−2xn = 12x2∑akxk
n=3 k=1
musieliśmy wyłączyć x2, a sumowanie odbywa się od k=1, czyli do pełnej sumy A(x) brakuje
wyrazu a0x0.
Ta sama sztuczka z wyłączeniem x3 przed znak sumy odbędzie się dla trzeciego składnika, który
będzie równy
8x3A(x)
(tam już nic nie brakuje do A(x), następuje tylko mechaniczna zamiana wskaźnika sumowania −
zamiast n = 3 napiszemy k = 0).
Czy na tym polegały Twoje wątpliwości?
30 maj 18:06
Jacek: Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Jeżeli dobrze zrozumiałam to uzyskałam odpowiedź na jedno z
moich dwóch pytań. Jeżeli w sumowaniu brakuje np. dwóch początkowych wyrazów to muszę odjąć
a1 oraz a0 od A(x) tak?
Natomiast moim drugim pytaniem było czy coś się zmienia jeżeli w zadaniu nie podano a0 tylko
np. a1 i a2 i a3 oraz wzór ciągu określonego rekurencyjnie( również takie polecenia mam w
zestawie zadań). Moim zdaniem wtedy po przeprowadzeniu sztuczki i uzyskaniu jednakowych
wskaźników będziemy porównywać do a1 bo po prostu a0 nie zostało podane.
30 maj 21:21