planimetria
moniaaa: Działkę budowlaną w kształcie trójkąta o bokach długości: 60 m, 60 m i 40 m
podzielono na dwie części o równych polach płotem równoległym do boku długości 40 m. Oblicz z
dokładnością do 1 m obwód każdej z nowo powstałych działek.
29 maj 19:10
Mila:

ΔDEC∼ΔABC
| | 1 | |
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa ⇔k2= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
ΔDEC∼ΔABC w skali k= |
| |
| | √2 | |
| | 1 | | 60√2 | |
|DC|=|EC|= |
| *60= |
| =30√2 |
| | √2 | | 2 | |
| | 1 | | 40√2 | |
|DE= |
| *40= |
| =20√2 |
| | √2 | | 2 | |
Obwody oblicz sama.
29 maj 21:08