geometria analityczna
dgtr: Prosta przechodzi przez punkty A i B. Podaj (z dokładnością do jednego stopnia) miarę kąta
nachylenia prostej do osi OX, jeśli:
b) A(5,6), B(9,−4)
wyliczyłam, że a = −2,5
więc tgα = − 2,5
czyli α ≈ 68 stopni
W odpowiedziach jest jednak inaczej −−−> 112 stopni.
Wydedukowałam, że 112 wzięło się stąd, że: 180 − 68 = 112
Nie rozumiem jednak, czemu trzeba to odjąć. Mógłby mi to ktoś łopatologicznie wytłumaczyć?
Z góry dziękuję za pomoc
29 maj 15:22
Tadeusz:
a wierszyk znasz

?
w I ćw. wszystkie są dodatnie
w II ćw. tylko sinus
w III ćw. tangens i cotangens
w IV cosinus
29 maj 15:24
J:

skoro a < 0 , to rosta przechodzi przez II i IV ćwiartkę, więc kąt jest większy od 90
0
29 maj 15:26
dgtr: Znam, ale nadal nie rozumiem. Dlatego proszę o łopatologiczne wyjaśnienie, bo wyraźnie coś mi
umyka.
29 maj 15:26
dgtr: aaa, no dobra, chyba rozumiem, o co chodzi.
Dzięki
29 maj 15:27
Tadeusz:
29 maj 15:29