Rozwiązać równanie w zbiorze liczb zespolonych
Mateusz: Witam , mam takie równanie i mam je rozwiązać : z2+(3−2i)z+(5−5i)=0 . Jak mam je rozwiązać ?
Podstawiając za z=x+iy chyba nic nie da , a znowu delta mi wychodzi : −15−26i i nie wiem co
mam dalej z tym zrobić . Proszę o pomoc
30 maj 18:11
Mateusz: Wyszedł mi taki układ równań:
Re {x2+3x+2y−y2+5=0}
Im{ 2xy+3y−2x−5=0}
Jak to teraz mam policzyć ?
30 maj 18:17
PW: To jest równanie kwadratowe, zwyczajnie liczymy deltę. Sprawdź rachunki.
30 maj 18:18
Mila:
z
2+(3−2i)z+(5−5i)=0
Δ=(3−2i)
2−4*(5−5i)=9−12i+(2i)
2−20+20i
Δ=9−12i−4−20+20i=−15+8i=(1+4i)
2
spr.
(1+4i)
2=1+8i−16=−15+8i zgadza się
| | −3+2i−1−4i | | −3+2i+1+4i | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z
1=−2−i lub z
2=−1+3i
30 maj 19:15