Funkcje trygonometryczne, nie umie ma bardzo prosze o rozwiazanie
Bartuś: Wiedząc, że tgα=2 oblicz 2cosα2−1 α jest kątem ostrym
28 maj 15:58
5-latek: cos
2α= policz
2cos
2α−1= podstaw i policz
28 maj 16:22
Blue: | | sinα | |
tgα= |
| Podnieś tgα do kwadratu i zastosuj wzór na jedynkę trygonometryczną  |
| | cosα | |
28 maj 16:23
Blue: W sumie to mógłbyś też sobie narysować trójkąt prostokątny...
28 maj 16:23
Bartuś: wyszlo mi − 3132
28 maj 16:57
5-latek: | | 1 | | 1 | | 1 | |
cos2α= |
| = |
| = |
| |
| | 1+tg2α | | 1+4 | | 5 | |
| | 1 | | 2 | | 2 | | 5 | |
2* |
| −1= |
| −1= |
| − |
| = |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
28 maj 17:11
Eta:
i po b
ólu

( dosłownie też
28 maj 21:20