Symetria osiowa względem osi OX
Mia: Funkcja f ma dwa miejsca zerowe 3 oraz 10, dla argumentu 4 przyjmuje wartość (−8). Wykres
funkcji g otrzymaliśmy po przekształceniu wykresu funkcji f przez symetrię osiową względem osi
OX. Podaj wartość: g(3), g(10), g(4).
Proszę pomóżcie
28 maj 20:16
Janek191:
Pytanie − jaką funkcją jest f ? Kwadratową ?
28 maj 20:20
Martiminiano: Oto samo właśnie pytałem.
28 maj 20:21
Madzia: Wiemy, że f(3)=0 f(10)=0 f(4)=−8
Gdy przekształcamy wykres przez symetrię OX, wartości funkcji zmieniają się na przeciwne, więc
logicznie można wydedukować ,że
g(3)=0 g(10)=0 g(4)=8
28 maj 20:23
Mia: Nie wiem, kwadratowej jeszcze nie miałam..
zaczęłam to robić na lekcji i to było tak, ale nie wiem skąd się to wzięło i jak dalej
rozwiązać

f(x)= a(x−3)(x−10)
−8= a(4−3)(4−10)
a=4/3
28 maj 20:23
Janek191:
Piszesz, ze nie miałaś funkcji kwadratowej, a f(x) = a*( x − 3)*( x − 10) , to funkcja
kwadratowa w postaci iloczynowej
28 maj 20:28
Mia: a umiesz to rozwiązać?
28 maj 20:41
Eta:
@Mia
nie ma tu co rozwiązywać
W zadaniu pytają o g(3) , g(10) , g(4)
Sama już podałaś poprawne odpowiedzi w pierwszym poście 20: 23
Nie pytają jaki wzór ma funkcja f(x) i g(x)
28 maj 20:58
5-latek:

czyli mamy
| | 4 | |
f(x)= |
| x2−14x+40 taki jest wzor funkcji f(x) w postaci ogolnej (czyli postac iloczynowa |
| | 3 | |
zamieniłem na postac ogolna
Funkcja g(x)=−f(x) (bo funkcje f(x) odbijamy wzglem osi OX
| | 4 | |
Wiec funkcja g(x) ma postac g(x)= − |
| x2+14x−40 |
| | 3 | |
| | 4 | |
wiec g(3)= − |
| *32+14*3−40= policz |
| | 3 | |
Tak samo licz wartości tej funkcji dla pozostałych argumentow
28 maj 21:07
Eta:

f(3)=g(3)=0 i f(10)=g(10)=0 i f(4)= 8 ⇒ g(4)=−8
i to wszystko
28 maj 21:12
5-latek: witam

Teraz widze . dzięki

To nabrałem sprawności rachunkowej
28 maj 21:15
Janek191:
28 maj 22:11