OOOO
ola: równoległobok ola: przekątna ac równoległoboku jest równa 6cm a przekatna bd jest prostopadła
do boku ad oraz kąt miedzy przekątnymi wynosi 60 stopni oblicz obwód i pole równoległoboku
29 maj 19:02
kyrtap: daj 5 sekund
29 maj 19:04
Mila:

|AC|=6
Przekątne dzielą się na połowy.
ΔADO − trójkąt prostokątny o kątach ostrych 60
o, 30
0 ( połowa trójkąta równobocznego o boku
3 cm)
|DO|=1,5
b=1.5√3
========
|DB|=2*|DO|=2*1.5=3
W ΔADB:
a
2=b
2+|DB|
2
a
2=(1.5
√3)
2+3
2
| | 63 | |
a2=2,25*3+9=6.75+9=15.75=1534= |
| |
| | 4 | |
===============
| | 3√7 | |
obw=2*a+2*b=2* |
| +2*1.5√3=3√7+3√3 |
| | 2 | |
obw=3*(√7+√3)
P
▱=b*|DB|=1.5
√3*3
P▱=4.5√3
============
29 maj 22:47
ola: bardzo dziękuje za rozwiazanie kolejnego zadania.pozdrawiam cieplutko.
30 maj 19:12