Naszkicuj wykres funkcji f i oblicz f(-3/2) oraz f(p{3}/2)
Rillithana: Witam, mam problem z zadaniem:
Naszkicuj wykres funkcji f i oblicz f(−3/2) oraz f(√3/2)
a) f(x) = {2 dla x≤1
{ 3x − 1 dla x>1
b) f(x) = {2x + 3 dla < −1
{−x dla ≥−1
Proszę o wyjaśnienie, chce to w końcu zrozumieć. Poza tym mam pytanie, czy to są zadania na
poziomie 1 liceum?
Pozdrawiam.
31 maj 14:56
5-latek: Wykresy to poziom podstawówki
f(U{√3{2}) to pozim gimnazjum
31 maj 15:08
Rillithana: A jak się takie coś oblicza?
31 maj 15:09
5-latek:

do a) będzie rozowy wykres
Funkcja jest opisana wzorem
f(x)= {2 dla x≤1
{3x−1 dla x>1
f(−1,5) czyli x=−1,5 <1 czyli jak funkcja opisuje argumenty <1 ? f(x)=2 to
f(−1,5)= ile ?
| | √3 | |
To samo dla f( |
| }) ten argument czyli x>1 wiec opisuje go funkcja f(x)= 3x−1 |
| | 2 | |
| | √3 | |
wstaw do wzoru zax= |
| } i policz f(x) |
| | 2 | |
31 maj 15:18
Janek191:

a)
Wykres funkcji f − czerwony kolor
oraz
| | 3 | |
f(− |
| ) = f ( −1,5) = 2 , bo −1,5 < 1 |
| | 2 | |
| | √3 | | √3 | |
f( |
| ) = 2 , bo |
| < 1 |
| | 2 | | 2 | |
31 maj 15:23
Rillithana: "czyli jak funkcja opisuje argumenty <1 ? f(x)=2 to
f(−1,5)= ile ? "
Nie rozumiem niestety tego. Nie chcę zgadywać.
31 maj 15:24
5-latek: Pisalem
√3 a widziałem
√5 
czyli działa
31 maj 15:25
Janek191:
Dla wszystkich x ≤ 1 jest f(x) = 2, więc i dla x = − 1,5 jest f(−1,5) = 2.
31 maj 15:27
Rillithana: Panie Janek191,
| | 3 | |
w " f(− |
| ) = (−1,5) = 2" nie jestem w stanie zrozumieć dokładnie tego co robi ta 2 w |
| | 2 | |
tym przykładzie. Skoro −1,5 <1. W takim razie po co ta 2 ?
31 maj 15:28
5-latek:

To jest wykres funkcji stalej nieważne jaki będzie jej przepis (tutaj np. y=2
Zobacz ze jaki by nie wziela x to wartość tej funkcji dla każdego x
sa = 2
a jeśli by równanie było np. y=−4 to wartość tej funkcji dla każdego x
sa =−4
31 maj 15:32
Rillithana: Ok, powoli rozumiem.
31 maj 15:36
Rillithana: Czyli to f(−1,5) = 2?
31 maj 15:37
5-latek: No to teraz podpunkt b) czyli zrob wykres i policz wartości funkcji dla tych argumentow
31 maj 15:38
5-latek: a np. f(−1995632)= ?
31 maj 15:39
31 maj 15:46
Rillithana: f(−1995632) = −1995632
Tak mi się wydaje w każdym bądź razie.
31 maj 15:47
5-latek: | | 3 | |
druga linijka ma być tak f(− |
| )= 2*(−3/2)+3 |
| | 2 | |
31 maj 15:50
Rillithana: to x miało być mnożeniem ale nie byłam pewna jak to zapisać. Generalnie w swoim zeszycie mam
tak napisane jak mi podałeś.
31 maj 15:52
5-latek: Post 15:47 no to zle się wydaje jeśli mamy funkcje stala y=2 to jak będzie jej wartość
dla tego xsa ?
31 maj 15:52
Janek191:
b) f( − 1,5) = 3*( −1,5) + 3 = − 4,5 + 3 = − 1,5 bo − 1,5 < − 1
oraz
| | √3 | | √3 | | √3 | |
f( |
| ) = − |
| , bo |
| > − 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
31 maj 15:53
Rillithana: Jeżeli y=2, a funkcja jest stała to ten xsa = 2.
31 maj 15:56
5-latek: Zauwaz ze funkcja stala ma postac
y=m gdzie za m ∊ℛ czyli za m wstawias dowolna liczbe rzeczywista może to być np. 2, 5
,78603 , ale rownie dobrze może być √3 , albo √34+8 itd.
31 maj 16:00
5-latek: I wartości takiej funkcji wynoszą m dla każdego xsa
31 maj 16:02
Rillithana: I y zawsze jest równe tej liczbie.
31 maj 16:03
Rillithana: Czyli jeżeli mamy z podpunktu f(−1,5) = 2 ? bo y=m, a xsa, to jest to m.
31 maj 16:04
5-latek:
31 maj 16:04
5-latek:
bo jeśli f(−1,5) to x=−1,5
31 maj 16:06
Rillithana: Ok rozumiem.
Czyli jeżeli y=2 a f (−392397237) to i tak f(−392397237) = 2
31 maj 16:08
5-latek:
31 maj 16:09
5-latek: Teraz czekam na wykres podpunktu b)
31 maj 16:10
Rillithana: Szczerze powiedziawszy nie wiem jak to narysować. Patrzę w podręczniku na rysowanie wykresu ale
nie przemawia to do mnie. Nie jestem pewna jak to −x narysować.
31 maj 16:16
5-latek:

czarna to y=x
niebieska to y=−x
31 maj 16:22
Rillithana: Dlaczego tak? To jednak źle myślałam.
31 maj 16:23
Janek191:
Źle

Dla x < − 1 jest y = 2 x + 3
31 maj 16:24
5-latek:

czarny to y=2x+3
niebieski to y=−x
teraz tyko zaznacz poszczególne części wykresow w odpowiednich przedziałach
31 maj 16:26
Janek191:

Wykres − kolor czerwony
31 maj 16:27
Rillithana: Dziękuję za pomoc.

Jestem bardzo wdzięczna
31 maj 16:30