Całka potrójna
B156: ∫∫∫ ex−y+z dxdydz (V)={(x,y)∊(G), −x≤z≤y}
∫ex−y+z dz=ex−e−y
G jest kwadratem w wierzchołkach (0,0), (1,0), (1,1), (0,1)
czyli :
0≤x≤1
0≤y≤1
∫ex−e−ydy=ex+e−1−1
∫(ex+e−1−1)dx= e−1+e−1−1=e+1e−2
w odpowiedziach jest:
e−1e−2
Nie rozumiem co mogłem tu źle zrobić , rozpisałem te całki osobno ponieważ tak lepiej wygląda
moim zdaniem.
28 maj 21:47
28 maj 22:15
Ada: Granice:
x ∊ (0,1)
y ∊ (0,1)
z ∊ (−x,y)
∫∫∫dxdydz e
x e
−y e
z = ∫∫ dxdy e
x e
−y [e
z]
−xy = ∫∫ dxdy e
x e
−y (e
y−e
−x)
| | x | |
= ∫∫dxdy ex − e−y = ∫dx [ex y + e−y]01 = ∫dx ex + e−1 +1 = [ex + |
| |
| | e | |
+x]
01 =
| | 1 | | 0 | | e2+1 | |
e + |
| + 1 − 1 − |
| − 0 = |
| |
| | e | | e | | e | |
hmm.. gdzieś pewnie błąd jest.
28 maj 22:20
Przemysław: Ada
∫dx [exy + e−y]01 = ∫dx ex + e−1 +1
A nie tak?:
∫dx [exy + e−y]01 = ∫dx ex + e−1 − (0ex+1)=∫dx ex + e−1 − 1
28 maj 22:23
B156: ale ze wzoru masz ∫eaxdx=1aeax+c dlatego jest +
28 maj 22:44
B156: Ale to nie ważne bo dalej jast inny wynik
28 maj 22:46
Przemysław: Nie rozumiem. Mi chodzi nie o funkcję pierwotną tylko o sam moment wstawienia granic
całkowania.
28 maj 22:46
B156: ∫0 1e−1x dx=[1−1e−x]0 1=−e−1 +1
28 maj 22:53
Przemysław: [exy+e−y]1y=0=
(ex*1+e−1)−(ex*0+e−0)=
ex+e−1−(0+1)=
ex+e−1−1
28 maj 23:02
28 maj 23:18
Przemysław: Jeśli granice są dobrze, to raczej obliczenia są dobrze, bo zgadza się z wolframem (link w
22:15).
Więc może ten obszar jest jakiś inny? Jeżeli nie, to ja obstawiam błąd w odpowiedziach.
28 maj 23:19
Ada: Wolfram jest dość dobrym źródłem wyników na tym poziomie
Przemysław oczywiście masz racę, mam niestety tendencję do popełniania tego typu błędów na
forach (bo na kartce to jakoś dużo rzadsze, choć nie takie znów nie zdarzalne

)
28 maj 23:44