zbiory
mat: Zdefiniowac funkcje f swiadczaca o rownolicznosci zbiorow (przedzialow) A=[0,5], B=(0,5).
Czyli f:A→B musi byc bijekcja.
Jak wyznaczyc taka funkcje?
25 maj 19:41
b.: np. f(x)=x dla x∊(0,5) różnych od 1/n (n=1,2...),
f(0) = 1
f(5) = 1/2
f(1/n) = 1/(n+2) dla n=1,2,...
25 maj 22:15
mat: dziekuje
a w jaki sposob tworzyc takie funkcje?
na co zwracac uwage?
26 maj 13:00
mat: ?
26 maj 22:36
PW: Jak widać z pięknego przykładu podanego przez b, ograniczeniem może być tylko nasz umysł.
Mamy zdefiniować funkcję różnowartościową przekształcającą jeden zbiór na drugi. Funkcja
ta nie musi być ani ciągła, ani monotoniczna. Ważne żeby każdemu x ze zbioru A coś
przyporządkować, i żeby te "coś" pokrywały cały zbiór B i nie powtarzały się.
26 maj 22:57
mat: Dziekuje.
A jezeli byloby f: (0,5)∼[0,5]?
27 maj 19:59
mat: ?
27 maj 22:39
Przemysław: Nie jestem specem, ale zdaje mi się, że to by było niemożliwe.
27 maj 22:47
Przemysław: Chociaż nie, chyba się mylę

może ktoś inny się odezwie, przepraszam
27 maj 22:48
ICSP: | | 1 | |
f(x) = x dla x ∊ (0 , 5) \{ |
| , n ∊ N} |
| | n | |
f(1) = 5
| | 1 | | 1 | |
f( |
| ) = |
| dla n ≥ 3 |
| | n | | n − 2 | |
Jednak lepszym pomysłem byłoby zastosowanie twierdzenia Cantora−Bernsteina.
27 maj 22:54
mat: czyli jak mamy funkcje f swiadczaca o rownolicznosci A∼B to funkcja swiadczaca o rownolicznosci
B∼A to jest f−1 czyli funkcja odwrotna do f .
27 maj 23:15
mat:
Podsumowujac:
A=[0,5], B=(0,5)
Funkcja swiadczaca o rownolicznosci [0,5]∼(0,5) to:
f: A∼B
| | 1 | |
f(x)=x dla x∊(0,5) \ { |
| ,n∊N+} |
| | n | |
f(0) = 1
| | 1 | | 1 | |
f( |
| ) = |
| dla n∊N+ |
| | n | | (n+2) | |
Natomiast funkcja swiadczaca o rownolicznosci (0,5)∼[0,5] to:
f
−1: B∼A
| | 1 | |
f−1(x)=x dla x ∊ (0 , 5) \ { |
| ,n∊N+} |
| | n | |
f
−1(1)=0
Zgadza sie?
27 maj 23:34
mat: ?
28 maj 12:52
b.: Zgadza się.
28 maj 20:16
mat: Dziekuje
28 maj 20:19