Rozwiąż nierówność
ulka: A) sin x>12
B) cos x ≤√22
29 maj 15:11
J:
| | 1 | |
narysuj sinx i prostą : y = |
| , odczytaj dla jakich kątów wykres leży nad prostą |
| | 2 | |
29 maj 15:16
J:
29 maj 15:17
ulka: tak to narysować bo wiesz to zadanie z roz matmy i musze jutro oddać i musi byc rozpisane
29 maj 15:22
J:
a co Ty robisz na rozszerzonej matematyce ?
29 maj 15:32
kyrtap: wy jej rozwiązujcie a ona niech spisuje
29 maj 15:41
ulka: kto ja nie miałam wyboru bo tylko takie rozszerzenie było do wybory z matematyką bo zniemieckim
mało osób wybrało
29 maj 15:44
kyrtap: i teraz każdy ma się nad Tobą litować i Ci rozwiązywać zadania?
no popatrz ironia losu
29 maj 15:45
ulka: no chyba po to też to jest żeby szukać pomocy
29 maj 15:46
kyrtap: żeby jeszcze te zadania które wstawiasz wykraczały poza schemat rozumowania a to rzeczy
elementarne
29 maj 15:46
J:
no ..argument rzeczywiście przekonywujący , szkoda tylko,że nie znasz podstaw, a co dopiero
mówić o rozszerzenu. Wrzuciłaś tutaj już chyba siedem zadań i każde z nich to podstawy , a Ty
w żadnim z nich nie potrafisz zrobic nic sama ?
29 maj 15:47
kyrtap: tak ale nie bez wkładu własnego wysiłku w zadanie
29 maj 15:47
ZKS:
J mam dla Ciebie ciekawą zagadkę o ile będziesz chciał.
29 maj 15:52
J:
najwyżej nie odgadnę
29 maj 15:58
ZKS:
Spodobała mi się to myślę, że i może Tobie również, więc napiszę.
Spotyka się dwóch kolegów, znajomi ze szkolnej ławki, dawno się nie widzieli,
więc pierwszy pyta się drugiego:
− Co u ciebie słychać?
− Ożeniłem się i mam trzech synów.
− Tak? To gratuluję, a w jakim wieku?
− Iloczyn ich lat wynosi 36.
− To dla mnie za mało informacji.
− Suma ich lat wynosi tyle ile jest okien w tej kamienicy.
Tu wskazał na kamienicę przed którą stali.
− Dalej nie wiem ile mają lat.
− To powiem Ci na koniec jeszcze, że najstarszy ma niebieskie oczy.
− Aha, to już wiem.
Ile lat mają synowie?
29 maj 16:01
J:
Jade juz samochodem na weekend ... pomysle
29 maj 16:23
ZKS:
Okej. To w takim razie miłego rozwiązywania zagadki.
29 maj 16:29
PW: Znam rozwiązanie. Nie są bliźniakami.
29 maj 17:08
ZKS:
Cytując " ... To powiem Ci na koniec jeszcze, że najstarszy ma niebieskie oczy ... ",
rozumiejąc te słowa dla mnie nie ma tutaj starszego bliźniaka.
Bliźniak to bliźniak ma tyle samo lat, więc nie rozróżniamy starszych bliźniaków, którzy
urodzili się 5 sekund wcześniej.
29 maj 17:17
ZKS:
Rozwiązałeś PW, czy słyszałeś już to?
29 maj 17:18
Kacper:
Fajna zagadka

Też znam rozwiązanie
29 maj 17:20
ZKS:
Pamiętam jak myślałem na początku o tej kamienicy, o co w niej chodzi.
29 maj 17:23
HMM: Ile okien ma kamienica?

brak danych!
29 maj 19:20
PW: Liczba okien kamienicy k nie pozwala koledze rozstrzygnąć. Czytaj: są dwie możliwe odpowiedzi
x1 + x2 + x3 = k i x1·x2·x3 = 36
oraz
y1 + y2 + y3 = k i y1·y2·y3 = 36.
Mimo "braku danych" liczbę k możemy ustalić biorąc wszystkie rozkłady na trzy czynniki liczby
36.
29 maj 19:44
HMM: Chyba mam, ale bez tej podpowiedzi
PW to w życiu bym do tego nie doszedł

Rozkładając 36 na czynniki mam:
36|2
18|2
9|3
3|3
1|1
36 = 2*2*3*3*1
Zapisując jako trzy czynniki
4*9*1, 12*3*1, 2*2*9, 4*3*3, 6*6*1, 6*3*2, 18*2*1
Taką samą sumę liczby okien k dają czynniki: 2*2*9 oraz 6*6*1.
k=13
najstarszy 9−latek ma niebieskie oczy
29 maj 23:48
ZKS:
Właśnie o to chodzi w tej zagadce.

Rozwiązanie jest 9, 2, 2. Rozumiesz już o co chodziło z
tą kamienicą?
30 maj 00:49
HMM: Tak, genialna zagadka!
30 maj 09:58