Proszę o pomoc
agacior: Wiemy że 1+2+3+...+n=8n. Zatem liczba n jest równa 15,8,16 czy 30 ?
30 maj 15:39
Kacper:
Zacząłbym sprawdzać od 8 do 16
30 maj 15:41
5-latek: Możemy wykazac np. indukcyjnie ze
| | n(n+1) | |
12+3+4+5+....+n= |
| |
| | 2 | |
jest to przdatny wzor bo możesz obliczyć np. sume liczb od 1 do 50
| | 50(50+1) | |
S50= |
| = policz sobie |
| | 2 | |
30 maj 15:48
PW: To jest zadanie testowe, tak jak radzi Kacper po prostu sprawdzać:
− dla n = 8 jest 1+2+3+4+5+6+7+8 = 36, 8·8 = 64 (lewa strona za mała),
− dla n = 15 po lewej stronie przybędzie 9+10+11+12+13+14+15 = 84, czyli lewa będzie równa
36+84 = 120,
a prawa
8·15 = 120.
Lewa równa prawej, test jednokrotnego wyboru − koniec zadania.
30 maj 18:34