matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak wykazać prawdziwość tego równania?
Adam:
Czy ktoś umie wykazać, że
cos
α
2
− sin
α
2
1
=
− tgα
cos
α
2
+ sin
α
2
cos α
28 maj 19:27
52:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3670.html
28 maj 19:35
Mila:
cos
α
2
−sin
α
2
L=
*
cos
α
2
+sin
α
2
cos
α
2
−sin
α
2
*
=
cos
α
2
−sin
α
2
α
α
(cos
−sin
)
2
2
2
=
=
α
α
cos
2
−sin
2
2
2
α
α
α
α
cos
2
−2cos
sin
+sin
2
2
2
2
2
=
=
cosα
1−sinα
1
=
=
−tgα=P
cosα
cosα
28 maj 19:46
52:
Piękny sposób
28 maj 19:59
Janek191:
Mila zawsze pięknie rozwiązuje
28 maj 20:00
Mila:
To przecież banał.
Pozdrawiam.
28 maj 20:25
Janek191:
Dla Adama pewnie nie
28 maj 20:29