Dzień dobry wszystkim ,
Mateusz :): 1. Ile jest liczb naturalnych dwucyfrowych podzielnych przez 15 lu
2. Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych , w których cyfra dziesiątek jest o 2 większe od
cyfry jedności?
29 maj 13:29
J:
podzielnych przez 2 jest 45
podzielnych przez 15 jest 6
Razem: 51 , ale musimy odjąć policzone dwukrotnie: 30,60,90
Ostatecznie: = 51 − 3 = 48
29 maj 13:34
J:
2) pomyśl sam .. muszą to być liczby postaci: XBC , gdzie: B = C + 2
29 maj 13:36
Marian 78: ok , postaram się zrobić , dzięki wielkie
29 maj 13:38