pierwiastek wielomianu
karol: Jakie są pierwiastki tego wielomianu ?
−x3+12x2+45x−52
28 maj 20:16
karol: −x3+12x2−45x+52 mała pomyłka
28 maj 20:23
Martiminiano: Dobrze go przepisałeś?
28 maj 20:24
5-latek: Dzielniki wyrazu wolnego to (−1) ,1 (−2) ,2 (−4),4 (−13) 13, (−26) 26 (−52),52
Sprwdzilem i ten wielomian dzieli się bez reszty przez dwumian (x−4) wiec go podziel
dostaniesz trójmian kwadratowy a ten już potrfisz rozlozyc na czynniki
28 maj 20:31
Martiminiano: Szukamy pierwiastków wśród dzielników wyrazu wolnego.
Zauważamy, że f(4)=0
Zatem W(x)=−x3+12x2−45x+52=(x−4)(−x2+8x−13) −−−−> tutaj wykorzystałem schemat Hornera.
Dalej sobie poradzisz.
28 maj 20:35
karol: Chodzilo wlaśnie mi o ten jeden pierwiastek dalej to już wiem jak

dzięki
28 maj 21:01
xd: twierdzenie bezout?
28 maj 21:14
5-latek: Oczywiście
28 maj 21:15