uklad kongruencji.
Sonia: Rozwiaz uklad kongruencji:
a) x≡5(mod9)
b) x≡9(mod14)
30 maj 08:57
kacper:
Jakie znasz narzędzia?
30 maj 09:13
Sonia: jestem na egzaminie . bardzo prosze o rozwiazanie. pamietam ze uzywalismy gdzies NWD albo
jakies podstawianie
30 maj 09:19
kacper:
Trzeba było się nauczyć niestety...
Jedno z rozwiązań, to liczba 149...
30 maj 09:25
Sonia: przepraszam. to jest uklad kongruencji a nie ) i b)
30 maj 09:25
kacper:
149≡5 mod 9
149≡9 mod 14
Przepraszam, ale jakbyś sprawdziła, to byś wiedziała, że jest ok...
30 maj 09:33
30 maj 09:53
kacper:
Na pewno 32 nie daje reszty 9 w dzieleniu przez 14.
30 maj 10:06
Mariusz: x≡5(mod 9)
x≡9(mod 14)
14−1*9=5
9−1*5=4
5−1*4=1
5−1*(9−1*5)=1
2*5−1*9=1
2*(14−1*9)−1*9=1
2*14−3*9=1
x≡5(mod 9)
x≡9(mod 14)
x≡5*14*2−9*9*3(mod 126)
x≡140−243(mod 126)
x≡−103 (mod 126)
x≡23 (mod 126)
x=23+126k k∊ℤ
30 maj 10:15