matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
iii:
czy lim przy −−> +nieskończoności e
−x
* x
2
=0
30 maj 22:15
vaultboy:
x
2
lim x→
∞
= 0
e
x
Dowód: Skorzystamy z reguły Hospitala
∞
Mamy
∞
x
2
2x
lim x→
∞
=lim x→
∞
e
x
e
x
∞
Analogicznie mamy
∞
2x
2
lim x→
∞
=lim x→
∞
=0
e
x
e
x
31 maj 01:28