Granice
Benny: Granica tego ciągu to 0?
26 maj 14:55
Saizou :
| 1 | | 2 | | n | | | | n2(1+1/n) | |
| + |
| +...+ |
| = |
| = |
| = |
| nk | | nk | | nk | | nk | | 2nk | |
| | 1+1/n | | 1+1/n | | 1 | |
gdy k=2 mamy |
| = |
| = |
| gdy n→∞ |
| | 2n0 | | 2 | | 2 | |
| | 1+1/n | |
gdy k>2 mamy |
| =0 gdy n→∞ |
| | 2nk−2 | |
| | 1+1/n | |
gdy k<2 mamy |
| =∞ gdy n→∞ |
| | 2nk−2 | |
26 maj 15:07
Benny: Ok, dzięki. Nie wiedziałem, że to jeszcze trzeba dla poszczególnych przypadków.
a)
b)
u
n=e
4*1=e
4
Dobrze?
26 maj 15:33
Saizou :
jest ok
26 maj 15:39
Saizou :
czyżbyś zaczął przerabiać Krysickiego ?
26 maj 15:39
Benny: Tak. Dostałem od nauczycielki "Rachunek różniczkowy i całkowy" Franciszka Leji, ale jakoś się
tam nie mogłem połapać. Dziwna teoria jak na pierwszy raz i samo naukę
26 maj 16:22
Saizou :
Benny a już wiesz gdzie na studia idziesz ?
26 maj 16:32
Benny: Nie
26 maj 16:34
Saizou : ale i tak najpierw lepiej przebrnąć przez granice

najpierw ciągów, potem funkcji
26 maj 16:34
Saizou : za dużo czasu Ci nie pozostało
26 maj 16:35
jakubs: Polecam Krysicki + Skoczylas + wykłady PWr na YT − Analiza Matematyczna I.
Nie przerobiłem wszystkiego we wakacje, bo całek zbyt wiele się nie nauczyłem, a przez cały 1
semestr się obijałem, ćwiczenia na 4.5, egzamin 4.0
26 maj 17:00
Benny: A no to to akurat wiem.
c)
u
n=e
6
d)
| | 1 | | 3 | |
un=( |
| )n2*((1+ |
| )(2n2+1)/3)3/2 − (3/2)/(2n2+1) |
| | 2 | | 2n2+1 | |
Dziwnie się tu zapisuje tak czy siak wychodzi mi z tego 0*e
3/2=0 dobrze?
26 maj 17:03
jakubs: co do D, nie trzeba aż tego rozpisywać, bo :
| | anb | |
3. limn→∞ |
| = 0 ; d>b |
| | cnd | |
| | a | | 1 | |
W Twoim przypadku(2), masz: |
| == |
| , czyli : |
| | c | | 2 | |
26 maj 17:09
Benny: Tak wiem, że nie trzeba tego rozpisywać, bo widać to na początku. Chodziło mi bardziej o
rozbijanie takich ułamków w razie gdyby trzeba było to liczyć
26 maj 17:18
Benny: u
n=
√n+√n−
√n−√n
| | (√n+√n−√n−√n)(√n+√n+√n−√n) | |
un= |
| |
| | √n+√n+√n−√n | |
u
n=1
26 maj 19:49
Benny: u
n=
n√2n3−3n2+15
u
n=n
3/n
więc granica u
n=0?
Sprawdzi też ktoś to wyżej?
27 maj 16:05
Benny: Poprawka un=1
27 maj 16:07
Benny: Kolejne dwa przykłady. Tutaj coś się z odp nie zgadza a w drugim nie jestem pewny.
a)
u
n=
√n10−2n2+2
| | 2 | | 2 | |
un=(n10(1− |
| + |
| ))2 |
| | n8 | | n10 | |
więc granica u
n=
∞ a w odp wychodzi 1
b)
| | 6n*cosn3+cosn3−6n2 | |
un= |
| |
| | 12n2+2n | |
| | | | 6cosn3 | | cosn3 | | n2( |
| + |
| −6) | | | n | | n2 | |
| |
un= |
| |
| | | |
| | 6cosn3 | | cosn3 | |
granica |
| jest równa 0 oraz granica |
| jest równa zero, ponieważ cos |
| | n | | n2 | |
| | +−1 | |
przyjmuje wartości od <−1;1> czyli mamy wyrażenie |
| =0? |
| | ∞ | |
Czy takie rozumowanie jest dobre? Jak to można inaczej zapisać?
27 maj 16:52
Benny:
27 maj 18:51
Mila:
a) błędne zapisy
sprawdź, czy nie ma tam pierwistka n−tego stopnia.
b) dobrze
| 1 | |
| *cos(n3)→0 jako granica iloczynu ciągu zbieżnego do zera przez ciąg ograniczony. |
| 2n | |
| | 3n | | 3n | | 1 | |
limn→∞(− |
| )=limn→∞(− |
| =− |
| |
| | 6n+1 | | | | 2 | |
27 maj 19:05
27 maj 19:05
27 maj 19:43
Kacper:
Jak czytam ten wątek, to nie moge się połapać co i jak
27 maj 20:16
Mila:
a)
lim n→∞√n10−2n2+2=n5*√1−(1/n8)+(2/n10=∞
27 maj 20:20
Mila:
limn→∞n√2n3−3n2+15= limn→∞n√n3*(2−(3/n)+(15/n2)=
limn→∞n√n3*n√2−(3/n)+(15/n2)=
=limn→∞n√n*n√n*n√n*n√(2−(3/n)+(15/n2)=1*1*1*1=1
27 maj 20:39
Mila:
Staraj się zapisywać precyzyjnie.
27 maj 20:41
Benny: Wiem, że brakuje tych limesów, ale przy niektórych przykładach to się zlewa. Tak poza tym
wszystko ok?
28 maj 00:42
Mila:
Popatrz na różnice i będzie dobrze.
28 maj 17:50
Benny: a)
u
n=2
−n*a*cosnπ
| | 1 | |
limn→∞2−n*a*cosnπ=limn→∞ |
| *a*cosnπ=0 |
| | 2n | |
ranica wynosi zero, ponieważ mamy iloczyn granicy zbieżnej do 0 i ograniczonej
b)
| | n | | n | |
limn→∞ |
| *sinn!=limn→∞ |
| *sinn!= |
| | n2+1 | | | |
Analogicznie jak wyżej. O to w tym chodzi?
30 maj 12:08
Saizou :
a) jest ok jeżeli a jest ustalone, dowolne

i w sumie warto napisać że |cosnπ|≤1 czyli ograniczony
b) jest ok
PS. ciekawsza byłaby granica a
n=2
−a•n•cos(nπ) o ile a jest ustalone
30 maj 14:14
Benny: To przedstaw rozwiązanie
30 maj 14:21