matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna 3-go stopnia pomocy
Vine:
Witam mam problem z policzeniem pochodnej 3−go stopnia takiej funkcji: ln(ax+b)
a
Policzyłem 1−go stopnia i wyszło mi:
ax+b
−a
2
Z drugiego stopnia mam problem bo powinno wyjść:
ale nie chce mi to wyjść.
(ax+b)
2
Moje obliczenia:
a
a'(ax+b)−a(ax+b)'
a(ax+b)−a
2
(
)' =
=
ax+b
(ax+b)
2
(ax+b)
2
Co dalej mogę zrobić z tym ułamkiem, żeby dostać dobry wynik?
29 maj 16:14
ZKS:
A ile wynosi pochodna ze stałej?
29 maj 16:16
Janek191:
a' = 0
29 maj 16:16
Vine:
Fakt, dziękuję za pomoc z 3−go stopnia już sobie poradziłem
29 maj 16:20