Równanie ogólne prostej
łupłup: Podaj miarę kąta, jaki tworzy z osią OX prosta dana równaniem ogólnym:
x −
√3 = 0
W odpowiedziach jest 90 stopni, ale nie rozumiem, czemu i jak to obliczyć

Próbowałam z zalezności −−−> tgα = a
ale mi nie wyszło

Bardzo proszę o pomoc
29 maj 20:09
Marek216: Tw. kąt 90 stopni
29 maj 20:10
Marek216:

x=
√3 to pionowa prosta zatem jest prostopadła do osi OX.
29 maj 20:11
HMM:
29 maj 20:13
łupłup: Ach, no tak.
Próbowałam iść tym tropem, ale coś mi się pomyliło i gdy x =
√3 rysowałam poziomą prostą o.0
W każdym razie, dzięki za szybką pomoc
29 maj 20:15
Marek216: a=1 czyli tg α =1 ⇒α=90st.
29 maj 20:16