proszę pomóżcie
angelous13: katy między bokiem trójkąta ostrokątnego a wysokościami poprowadzonymi z wierzchołków
należących do tego boku maja 40 stopni i 20 stopni. Wyznacz miary kątów tego trójkąta.
29 maj 18:21
Janek191:
Czy to jest dobrze przepisane ?
29 maj 18:23
Grześ2395: 50/60/70.
29 maj 18:29
angelous13: Wszystko jest ok, tylko zabrakło mi słowa 'miary ' 40 stopni, i 20 stopni. Dodam, że odp to 50,
60,
70 stopni.
29 maj 18:30
angelous13: a mógłbyś napisać obliczenia?
29 maj 18:32
Grześ2395: Sry ale ja już spadam, może ktoś inny pomoże. Żeby to zrobić narysuj sobie i rozwiązuj wiedząc,
że suma miar kątów w trójkątach to 180 stopni ( rysując te wysokości powstaną Ci inne
trójkąty).
29 maj 18:34
Marek216:

180−α−20−40−90=0 ⇒α=20 Zatem jeden z katów ma miarę 60 stopni
180=β+20+40+90 ⇒β = 30 Zatem 2. kat trójkąta ma miarę 50 (30+20)
180=60+50+γ⇒γ=70
29 maj 20:08