Całka z ułamka
CŁK: Mam taką całkę
1
∫ −−−−− dx
x
2 − 4
I pytanie, czy rozwiazanie będzie z logartymem, czy z arcustangensem... jak do tego dojść?
Dzięki za pomoc
28 maj 22:39
Mila:
Rozkładasz na ułamki proste .
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x−2)*(x+2) | | x−2 | | x+2 | |
dasz radę?
28 maj 22:42
Przemysław:
| A | | B | | 1 | |
| + |
| = |
| |
| x−2 | | x+2 | | (x−2)(x+2) | |
A+2xA+B−2xB=1
2A−2B=0
A+B=1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx+ |
| ∫ |
| dx= |
| (ln|x−2|+ln|x+2|)+C |
| | (x−2)(x+2) | | 2 | | x−2 | | 2 | | x+2 | | 2 | |
Mi jakoś tak wyszło, oczywiście mogłem się pomylić.
28 maj 22:44
Przemysław: Ops.
28 maj 22:45
CŁK: czyli to nie będzie nic z arcustangensem... a pochodna arcustangensa wygląda niemal identycznie
jak ta funkcja pod całka... No cóż, to już rozumiem, na czym polegał mój błąd...
Dzięki za wasz sposób... pewnie można te logarytmy naturalne na koncu, Przemysławie, zapisać
jako jeden − logarytm z iloczynu modułów. Dzięki za podpowiedź.
Muszę zapamiętac, że takie przypadki to nie arcustangens
28 maj 22:51
Przemysław: | | 1 | |
Można  można pewnie jeszcze |
| schować w logarytm. |
| | 2 | |
28 maj 23:03
Mila:
| 1 | | 1 | | A | | B | |
| = |
| = |
| + |
| ⇔ |
| x2−4 | | (x−2)(x+2) | | x−2 | | x+2 | |
| 1 | | A*(x+2)+B*(x−2) | |
| = |
| ⇔ |
| (x−2)(x+2) | | (x−2)*(x+2) | |
1=Ax+2A+Bx−2B
1=x*(A+B)+(2A−2B)
A+B=0
2A−2B=1
A=−B
−2B−2B=1
−4B=1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx− |
| ∫ |
| dx= |
| | x2−4 | | 4 | | x−2 | | 4 | | x+2 | |
| | 1 | | 1 | | x−2 | |
= |
| (ln|x−2|−ln|x+2|)= |
| ln| |
| |+C |
| | 4 | | 4 | | x+2 | |
28 maj 23:15
Przemysław: Mila
Racja, mnożenie okazało się dla mnie za trudne
29 maj 00:25