Geometria
Michał: Poproszę o rysunek bo nie widzę prostokąta kompletnie...
W pewnym równoległoboku, który nie jest prostokątem (ani rombem) poprowadzono dwusieczne
wszystkich czterech jego kątów wewnętrznych. Jaką figurę wyznaczają punkty przecięcia tych
dwusiecznych? Swoją odpowiedź uzasadnij.
28 maj 13:24
J:
28 maj 13:31
Benny:

Rysunek oczywiście nie jest dokładny, ale coś tam ten prostokąt widać.
28 maj 13:33
J:
ze związków kątowych łatwo wykazć,że otrzymana figura jest rzeczywiście prostokątem
28 maj 13:36
Michał: Nie umiem wykazać że to 90 stopni
28 maj 18:08
Michał: ref
28 maj 18:52
Benny:

No to jeszcze raz.
α+β=180
o
dwusieczne kątów dzielą kąty na połowy
Weźmy sobie ΔAED
| | 1 | | 1 | |
a że α+β=180o to |
| α+ |
| β=90o |
| | 2 | | 2 | |
Suma miar kątów wewnętrznych w trójkącie wynosi 180
o, więc dostajemy
90
o+∡AED=180
o
∡AED=90
o
kąty ∡AED i ∡HEF są wierzchołkowe, więc maja takie same miary
∡HEF=90
o
Spróbuj resztę sam
30 maj 11:54