OSTROSŁUPY
ola: podstawą ostrosłupa prawidłowego jest kwadrat o przekątnej mającej 10 /2 CM
KRAWĘDŻ BOCZNA OSTROSŁUPA TWORZY Z PODSTAWĄ KĄT O MIERZE 45 STOPNI.
OBLICZ POLE POWIERZCHNI CAŁKOWITEJ I OBJĘTOŚĆ TEGO OSTROSŁUPA
28 maj 17:47
Mila:
Przekątna jest równa 10√2 ?
28 maj 17:52
ola: witaj tak
28 maj 17:53
Mila:

|AC|=10
√2⇔a
√2=10
√2⇔a=10
ΔSOC− trójkąt prostokątny równoramienny⇔
1) Objętość:
P
ABCD=10
2=100
2) Pole powierzchni:
W ΔSOE:
h
2=H
2+|OE|
2
Oblicz h
dokończ sama.
28 maj 18:05
ola: a możesz mi pomóc i dokończyć ...
28 maj 18:08
Mila:
Spróbuj sama coś zrobić, bo co z tego, że Ci napiszę, jeśli sama nic nie potrafisz.
Podpowiedź:
Podstawiasz do wzoru:
h2=(5√2)2+52
No to licz i tu napisz.
28 maj 18:12
ola: 25 /2 + 25
28 maj 18:18
ola: pomóz mi bo muszę mieć te zadania szybko zrobione....proszę...
28 maj 18:20
Mila:
Dlaczego szybko, mam nadzieję, że nie piszesz teraz klasówki?
(
√2)
2=2 zapamiętaj!
h
2=25*2+25
h
2=75
h=
√75=
√25*3
h=
√25*
√3
h=5
√3 cm
========
P
c=100+2*10*5
√3
P
c=(100+100
√3)cm
2
==================
28 maj 18:31
ola: nie nie piszę klasówki....pomozesz mi w następnym....
28 maj 18:35
ola: ola: przekątna przekroju osiowego walca tworzy z bokiem,kt ory jest wysokością walca o
długości 6cm,kat alfa = 30 stopni oblicz objętość i pole powierzchni bocznej walca
28 maj 18:36
Mila:

Nie wiem, czy znasz funkcje trygonometryczne, czy korzystasz z tak zwanych trójkątów
ekierkowych:
28 maj 18:48
ola: H=6 , 2r=6√3 ⇒ r=3√3 V= πr2*H=..... Pb= 2πrH=....
nie wiem co dalej
29 maj 09:59
Mila:
1) Nieodpowiedziałaś na pytanie.
W której jesteś klasie?
2) Podstaw liczby do wzorów.
29 maj 20:45
ola: Witaj...w gimnazjum
29 maj 21:17
ola: jesteś tutaj?
29 maj 21:46
Mila:
To co, nie umiesz podstawić do wzoru?
29 maj 22:06
Mila:
V=πr2*H=π*(3√3)2*6=π*9*3*6=... policz
Pb=2π*r*H=2π*3√3*6=36√3π
29 maj 22:25
uczciwy:
No i Mila dała się złapać śmierdzącemu leniowi i w te pędy wrzuca rozwiązanie − ech, ręce
opadają
29 maj 23:33
Mila:
Więcej nie policzę, bo nie jest grzeczna, a tylko grzecznym osobom rozwiązuję.
29 maj 23:49