30 maj 13:02
jakubs: Może jakiś własny wkład ?

A. Wiesz co to zbiór wartości funkcji ?
B, C, D Tego chyba tłumaczyć nie muszę
30 maj 13:13
Jacek: A mógłbyś powiedzieć mi czy dobrze zrobiłem ?
W zadaniu 6 wykresu funkcji nie przedstawia obrazek nr.1
Zadanie 7. B
Zadanie 8. B
9 nie mam
Zadanie 10. Fałszywe zdanie D , ponieważ nie można podać tych przedziałów jako sumy.
30 maj 13:25
Jacek: Mi wydaje się, że fałszywe w 10 jest C . A, B, D mi pasuje
30 maj 13:48
Jacek: A czy przedziały, w których funkcja jest rosnąca, malejąca, stała można zapisywać jako sumę
przedziałów ?
30 maj 14:12
Kacper:
30 maj 14:13
5-latek:

x=2 to y=2:4=0 i r2 czyli y=2
x=3 to y= 3:4=0 i r3 czyli y=3
x=4 to y=4:4=1i r=0 to y=0
x=5 to y= 5:4=1 i r=1 to y=1
x=6 to y=6:4=1 i r=2 to y=2
x=7 to y= 7:4=1 i r=3 to y=3
x=8 to y= 8:4=2 i r=0 to y=0
x=9 to y=9:4=2 i r=1
To jest wykres tej funkcji wiec sobie teraz sprawdzaj podpunkty
30 maj 14:15
Jacek: Dziękuje , czy pomoglibyscie mi z resztą ?
30 maj 14:24
5-latek: zadanaie nr 6 dobrze (ale powiedz czy wiesz dlaczego ?
Zadanie nr 7 zle (rozwiązujemy równanie x2+4=0 to x2= −4 to x= ile ?
30 maj 14:58
Jacek: W zadaniu 6 wartości 0 zostały przyporządkowane dwie wartości 3 i −3 tak ? x2+4 nie może
równać się 0 . To x2 nie może równać się 4 , więc x nie może równać się 2 i −2 ?
30 maj 15:01
5-latek: Dobrze nr 6
nr 7 nadal zle
napisałem Co przecież ze x2=−4 a nie x2=4 (to jest szkola podstawowa
Teraz mamy tak x= √−4 może tak się rownac ? Jeśli nie to dlaczego ?
30 maj 15:05
5-latek: No co tak długo się zastanawiasz albo wiesz albo nie wiesz
30 maj 15:12
Jacek: No to x2 +4 nie moze rownac się 0 , wiec x2 nie moze rownac się −4 ( zmieniamy znak przy
przenoszeniu , wiec wychodzi ze x nie moze wynosic −2 lub 2. Tak mnie uczono.
30 maj 15:30
5-latek: No to uczona cie zle
Tak byłoby gdyby było tak jak Ty to napisales czyli x2=4 to x=√4=2 lub x=−√4=−2
natomiast u nas jest x2=−4 to x=√−4 (teraz napisz czy istnieje pierwiastek stopnia
parzystego (a wiec tez stopnia drugiego z liczby ujemnej ?
30 maj 15:33
Jacek: Pierwiastki istnieja z liczb dodatnich lub rownych 0
30 maj 15:34
5-latek: No i gitara czyli z liczby ujemnej nie istnieja (oczywiście stopnia parzystego
Bo stopnia nieparzystego np. trzeciego istnieja bo np. 3√−8= −2
Ale tutaj zajmujemy się stopniem drugim
czyli co ? Możemy kazda liczbe postawić za x w mianowniku bo i tak ten mianownik nie będzie
rowny 0
bo np. x=0 to 02+4=4≠0
np. x=−1,5 to (−1,5)2+4= 2,25+4=6,25≠0
x=5 to (5)2+4= 29≠0 itd. czyli jak będzie tutaj dziedzina jeśli za x możesz wstwic
dowolna liczbe
30 maj 15:41
Jacek: Df : x nalezy do R
30 maj 15:54
5-latek: No i teraz jest ok .
W następnym zadaniu rozloz mianownik na czynniki
30 maj 15:56
5-latek: A może zobaczysz jakiś wzor skroconego mnożenia
30 maj 15:57
Jacek: (x+2)2
więc Df: R−{−2}
i wychodzi 1 * (−3) czyli = −3
30 maj 16:04
5-latek: No i dobrze
jeśli chodzi o ostatnie zadanie to nie pomoge gdyż nie wyswietla mi go
jeśli tutaj napiszsesz to ewentualnie pomoge
30 maj 16:12
5-latek:
Ale nie napisales odpowiedzi do zadania nr 9
30 maj 16:14
Jacek: W zadaniu nr 9, prawidlowa odpowiedz to D
30 maj 16:29