matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
układ rownań
Janusz9710:
Wytłumaczylby mi ktoś jak mozna rozwiązać taki układ równań
n+n*q
2
=90 n*q+n*q
3
=45 Chcialbym wyznaczyć z tego q
30 maj 12:29
Benny:
z drugiego równania q(n+n*q
2
)=45 n+n*q
2
=90 q*90=45
1
q=
2
30 maj 12:39
Janusz9710:
Dziękuję bardzo! Nareszcie widzę jakie to było łatwe
30 maj 15:24