Równanie z wartością bezwzględną
revelations: Dzień dobry

Bardzo proszę o rozwiązanie i o ile to możliwe jego rozpisanie:
"Zbadaj liczbę rozwiązań danego równania w zależności od wartości parametru m"
|5−x|−|x−2| = m
Będę bardzo wdzięczny za pomoc, gdyż z przykładem tym męczę się już od kilku dni
30 maj 14:36
Kacper:
Tyle zmarnowanego czasu
30 maj 14:42
5-latek:
30 maj 15:20
5-latek: rysujesz funkcje f(x)=|5−x|−|x−2|
potem tniesz jak po osi Oy prosta y=m
Np. dla y=−4 prosta ta nie przecina wykresu wiec nie ma rozwiazan
Teraz patrzymy co siedzieje dla y=3
Widzimy z eprosta ta przcina wykres w nieskoczenie wielu punktach wiec jest nieskończenie
weile rozwiazan
to już mamy dla y∊(−∞3) nie ma rozwiazn
dla y=3 jest niwslonczenie wiele rozwiazan teraz patrzysz pomiędzy (−3 a 3) w ilu miejscach
prosta przecina wykres ?
wiec tak dalej badaj
30 maj 15:30