Funkcje kwadratowe
Vized: Zapisz dany wzór funkcji kwadratowej f w postaci f(x) = ax2 + bx2 + c. Następnie wypisz
współczynniki a, b, c.
a) f(x) = 3x − 6x2 + 2(x2 − 1,5x)
wymnożyłem i wyszło mi to: f(x) = −4x2 − 3x + 3
Nie wiem jak wypisać te współczynniki, pomoże ktoś?
31 maj 10:58
Asmander: a=−4 b=−3 c=3
liczysz delte
Δ=b
2−4ac
Δ=(−3)
2 − 4 *(−4)(3)= 9 + 48=57
Aaa dopiero zauważyłem że same wspóczynniki
31 maj 11:03
Asmander: ale źle wymnożyłeś

i dlatego masz złe współczynniki
31 maj 11:06
Vized: No tak, policzyłem delte wcześniej i też mi wyszło 57. Patrze teraz w odpowiedzi i jest tak:
a = −4, b = 0, c = 0.... nie mam pojęcia jak to wychodzi
31 maj 11:07
Asmander: wymnóz to jeszcze raz

wyjdzie f(x)=−4x
2
31 maj 11:08
Vized: Oooo boże... jak mnożyłem 2 x 1,5x to wychodzi 3 a ja głupi nie dopisałem "x"...przecież to się
skróci...
31 maj 11:10