statystyka matematyczna
statystyka: Kowariancja...
tam przykladowo mam tabele x i y:
x 20 15 17 18 itd... az bedzie 30 cyfr
y 1 2 1 3 to samo
i teraz jak obliczyć z tego kowariancje? to jest statystyka matematyczna. kowariancje x i y. w
ten sposób?
20*1 + 15*2 + 17*1 itd... aż do końca, podzielić wynik przez 30 (bo laczna ilosc wyrazow) i −
średnia x * srednia y ?
30 maj 11:10
statystyka: odswiezam
30 maj 11:50
Kacper:
A jak się liczy kowaraincję?
30 maj 12:02
Kacper: *kowariancję
30 maj 12:02
statystyka: Kacper, ale czy dobrze to liczę?... patrząc na wzory chyba dobrze...
30 maj 12:44
statystyka: odświeżam "
30 maj 13:39
statystyka: bo w ksiazce dla dzialu statystyki mam wzór taki:
cov(X,Y)=1/n∑od i=0 do n1 * (xi * ∑od j=0 do n2 yj*nij) − wartosc srednia x * wartosc srednia y
30 maj 13:43