Funkcja homograficzna
Monika: Funkcja F(x) = (ax+b)/(x+c , gdzie ac – b ≠0 i x ≠ –c, jest monotoniczna w przedziałach
(−∞,3), (3, +∞), zbiorem wartości funkcji jest zbiór R – {2}, zaś jej miejscem zerowym jest
liczba –2,5. Wyznacz wartości współczynników a, b, c. Następnie:
a) podaj zbiór tych argumentów, dla których funkcja przyjmuje wartości nieujemne;
b) naszkicuj wykres funkcji G(x) = F(|x|) i na jego podstawie zbadaj liczbę rozwiązań równania
G(x) = m, gdzie m ∊R.
Z monotoniczności wywnioskowałam, że dziedziną są rzeczywiste liczby oprócz liczby 3. Skoro
zbiót wartości to rzeczywiste bez liczby 2, to wektor przesunięcia wynosi [3,2]. Czyli p=3, a
q=2.
Podstawiłam sobie miejsce zerowe i wyszło mi 0=(−2,5a+b)/(−2,5+c)
I kompletnie nie wiem, co dalej z tym zrobić. Proszę o pomoc.
30 maj 09:54
asior:

Pole wyróżnionego prostokąta P = 11
| | 11 | | −2x − 5 | |
Funkcja homograficzna f(x) = |
| − 2 = |
| |
| | x − 3 | | x − 3 | |
30 maj 10:06
Monika: A jak wyznaczyć a, b, c?
30 maj 10:32