smerfy
oem: smerfy
oem: smerfy mialy łacznie 55 cukierkow. Kazdy .Kazdy miał co najmniej 2 cukierki.Łasuch zjadł
swoje
cukierki od razu.Lalus mial imieniny i każdy smerf poza lasuchem dal,mu połowe swoich
cukierków.W ten sposb liczba cukierkow lalusia zwiekszyla sie dziesieciokrotnie.Wobec tego
Łasuch zjadl ....... cukierków. Proszę o obliczenia
29 maj 14:50
Tadeusz:
Łasuch spałaszował 17 cukierków −
29 maj 15:04
oem: Ale jak to obliczyłeś ?
29 maj 15:06
J:
Tadeusz po prostu uczestniczył w tej biesiadzie
29 maj 15:10
Tadeusz:
skurczybyki nie dali ani jednego
29 maj 15:12
Tadeusz:
x cukierki Łasucha
y cukierki Lalusia
z cukierki pozostałych Smerfów
x+y+z=55 a jednocześnie
zatem:
x+y+18y=55
x+19y=55 i nie ma innej możliwości jak y=2
29 maj 15:20
J:
Następnym razem zabierz se sobą swoje

@
oem .. zastanów się ilu było uczestników (oprócz
Tadeusza oczywiście)
29 maj 15:22