matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 1538,
1537
,
1536
,
1535
,
1534
,
1533
,
1532
,
1531
, ...,
całe
Zadania
Odp.
2
ina:
Liczby 4x+5,4,7 tworza ciag arytmetyczny wyznacz liczbe x
2
głupie pytanie:
Jakie jest oznaczenie macierz mxn m− to wiesze
1
lolka:
Oblicz sumę 30 początkowych kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego w którym a2=2 i a4=14
6
Pain:
Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym an, jeśli:
2
lolka:
Suma n początkowych wyrazów pewnego ciągu arytmetycznego wyraża się wzorem S
n
=2n
2
+n. Wyznacz wzór ogólny ciągu an
2
zocha:
Witam, nie wiem jak to rozpisac
PROSZE O POMOC
9
hs:
1.ROZWIĄŻ NIERÓWNOŚĆ :
5
Michał:
Poproszę o rysunek bo nie widzę prostokąta kompletnie...
1
tyciak:
Oblicz sume wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych podzielnych przez 3
2
malaoko:
Tutaj zdjecie Gr1:
http://screenshooter.net/102511599/hrwsdjr
2
Miśka:
lim
√
(x
2
+2
−x) x→
∞
0
Jolka:
Oblicz pole powierzchni wyznaczonej przez stożek 4z
2
=x
2
+y
2
oraz płaszczyzny z=1 i z=4
12
kyrtap:
Przy rysowaniu tej nierówności: |x| + |y| ≤ 2
27
Benny:
1
2
n
u
n
=
+
+...+
n
k
n
k
n
k
n(n+1)
u
n
=
2n
k
1
n
2
(1+
)
n
u
n
=
n
2
*2n
k−2
Granica tego ciągu to 0?
1
d.:
Napisać równanie stycznej do wykresu funkcji f(x) =
√
x
równoległej do prostej przechodzacej przez punkty A(−1,0) B(0,1)
0
beata:
wstaw znak +, −, :, X aby równanie było prawdziwe 3 5 8 6=64
9
5-latek:
Czesc
Metis
czy moglbys jeszcze raz wrzucić linka ze spisem treści tego Modenowa bo mi gdzies uciekl ten
2
Turkuć:
Witam
6
-:
1
4
x
2
−5x+16<0
1
10cmdaria69:
siema krejzole
0
Kaktus:
Wytrzymałość pewnych elementów konstrukcyjnych pochodzących z masowej produkcji dana jest zmienną losową o rozkładzie normalnym (1000kg/cm
2
, 50kg/cm
2
)
6
całkowicz:
Policz całkę tangens sześcian ∫ tg
3
x dx = ?
2
monika23443:
Który z podanych układów liczb jest ciągiem arytmetycznym ? A) 2/3 , 5/6 , 8/9 B) √3 , 3√3 , 5√3 C) 2 , 4 , 8 D) 3 , −6 , 9
3
ozonek:
mam do rozwiązania równanie (2x
2
−x)(x+4)
0
alfa:
Hej, mam do zrobienia dwa zadania: 1. Oblicz d
2
f, gdy f(x,y,z) = x
2
/3 + y/x − z/xy.
2
kkkkkkk:
Napisz równanie krzywej typu parabolicznego przechodzacej przez punkty (0,15) (3,0) (5,0) (2,3).
22
sese:
Programowanie liniowe: Mam kilka warunków ograniczających, skąd wiadomo z którego warunku obliczam którą niewiadomą?
1
biedny student:
EGZAMIN Znalezc przedział zbieznosci oraz obliczyc sume w punktach
2
Jakob_96:
1. W alfabecie Morse'a litery są kodowane za pomocą ciągu znaków : kropek i kresek . Ile liter można zakodować , jeżeli założymy , że do zakodowania każdej z nich możemy użyć
14
Jakob_96:
Oblicz prawdopodobieństwo tego , że losowo wybrana liczba z dwucyfrowych jest podzielna przez 2 lub przez 5
1
Jakob_96:
Ile jest możliwości wyników danego doświadczenia losowego? a) Rzucamy 5 razy monetą i zapisujemy kolejne wyniki.
2
Jakob_96:
1. Ile można ułożyć haseł składających się z trzech liter na początku i następnie pięciu cyfr , mając do dyspozycji 24 litery i wszystkie cyfry
42
Piotr student:
Proszę o pomoc Zbadać ekstrema funkcji:
2
izka:
Dzień dobry proszę o pomoc z tym zadaniem
23
vicious:
Rozwiąż równania:
2
...:
❓❓❓Dziedzina funkcji ln(y−x
2
+3) − graficznie... Poratuje ktoś?
11
iii:
Czy istnienieje jakiś tw. w którym występuje coś podobnego f*g=f+g ?
4
dzuny:
Jak się do tego zabrać? Z czego skorzystać? log
3
5*log
5
7*log
7
9=
2
monika23443:
Oblicz sumę : 11 + 16 + 21 + ... + 96
2
monika23443:
Liczby 55 , 51 , 47 są początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego . Dziesiąty wyraz ciągu to : a)21 b)0 c) −4 d) 19
1
Martini:
Serwus to znowu ja
http://matematyka.pisz.pl/strona/3125.html skąd sie tu wzięło log40−2log2 i ta cała reszta poniżej też? rozumiem, że ze wzoru tylko skąd te wartości 40 itd? z góry dzięki za odp. i cierpliwość
0
john2:
Zbiór zadań z bardziej "życiowymi" zadaniami?
4
Krzysztof:
witam, jeśli ktoś potrafi rozwiązać poniższe równania to bardzo proszę o pomoc, nawet chociażby tylko jedno z nich. Będę bardzo wdzięczy
1
Gruby:
Pewien izotop ma czas połowicznego rozpadu równy 3h. Oblicz czas, w którym rozpadnie się 15/16 początkowej liczby jąder tego izotopu.
1
monika23443:
Ciąg liczb −2,4,a,16,22,b jest ciągiem arytmetycznym . W miejsce a i b wstawiamy odpowiednio : A) 8 i 28 B) 6 i 34 C) 10 i 28 D) 12 i 24
3
aaAaa:
Napisz wzór Taylora dla funkcji a)z=f(x,y)= e
x
ln(1+y) , P(0,0) , n= 3
7
Kelvin:
x−1
f(x)=
x
2
+1
wyliczyłem pochodną, nie wiem jak rozwiązać nierówność −2x
3
+x
2
−2x+1>0
1
nataliiet:
dane są dwie proste y=1/2x i y=mx+n przeprowadz analuze wzajemnego polozenia tych prostych w zaleznosci od parametru m i n
5
Sara:
Całka szczególna: y' + y/x = e
x
1
Agata:
Pierwiastkami wielomianu P(x)=ax
3
+bx
2
+cx+d są liczby
√
10
, −
√
10
, −2. Wiedząc, że P(0)=−10 oblicz współczynniki: a,b,c,d.
3
nanan:
oblicz pole rombu ABCD, jeśli A(−2,−1), BC=[3,4], a wektor CD jest rownoległy do osi OX. Jak to zrobić z rysunkiem?
1
123qwe:
Napisz rownania stycznych do okregu x
2
+y
2
=25 przechodzacych przez punkt A=(−4,3)
1
MartA:
pigor a jak odwrocimy stosunek i zamiast 1 do 3 bedzie 3 do 1? Czy zalozenie AD = 1\2 AB wynika z jakiegos twierdzenia?
2
różyczkaa:
witam. ile wynosi całka z 4x
9
Cezary:
Cześć potrzebuje waszej pomocy. Muszę się nauczyć granicy ciągu liczbowego, a najłatwiej mi będzie gdy zobaczę jak to się robi i z jakich wzorów korzysta.
4
Kuba:
Ludzie wiem że banał ale już zgłupiałem od zadań..
1
s+(4+a)
Hmm jak mamy
i chce pomnozyc to przez
to mamy w mianowniku
s−(4+a)
s+(4+a)
s
2
−(16+8a+a
2
) czy s
2
(16+a
2
) chyba to pierwsze pasuje bardziej ?
23
Robert :
Cześć wszystkim. Potrzebuje pomocy, mógłby ktoś mi rozpisać tak żeby było najprościej wytłumaczone. ? Treść zadania: Jakie wymiary powinien mieć prostokąt o obwodzie równym 8, aby
7
bezendu:
Ada masz czas na fizykę ?
10
Jakob_96:
1 .Na ile sposobów możemy posadzić pięcioro dzieci na sześciu krzesełkach ? 2 . Dwie zaprzyjaźnione rodziny − czworo dorosłych i pięcioro dzieci − zajmują 9 kolejnych
4
MartA:
Mam zadanie: W trojkat rownoramienny o podstawie AB o dlugosci 8 cm wpisano okrag. Pkt styczny D okregu z bokiem AC dzieli go w stosunku AD do DC jak 1 do 3. Oblicz obwód trojkata.
10
ananas:
Jak to rozwiązać. Układ równań:
3
LULU:
Jak to rozbić/inaczej zapisać
3
Jakob_96:
7. Z pudełka , w którym jest 7 losów wygrywających i 3 puste , wyciągamy trzy losy . Oblicz prawdopodobieństwo tego , że otrzymały co najmniej jeden wygrywający .
28
Ada:
1)Znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y+2x−3=0 przechodzącej przez punkty
6
Jakob_96:
5. Oblicz prawdopodobieństwo tego , że losowo wybrana liczba dwu cyfrowych a podzielnych przez 2 lub przez 5.
3
Jakob_96:
6. Trzy osoby kolejno rzucają kostką sześcienną . Oblicz prawdopodobieństwo tego , że co najmniej dwie z nich otrzymały taki sam wynik ?
4
Olgierd:
wyznacz współczynniki abc funkcji kwadratowej f(x)=ax
2
+bx+cm, (gdzie a≠0), wiedząc, że do wykresu tej funkcji należą punkty A B i C
12
Agata:
Liczby 1, −3 są pierwiastkami wielomianu w(x)=4x
3
+ax
2
+bx+3. Znajdź a i b oraz trzeci pierwiastek wielomianu w.
1
zielona:
Fundusz inwestycyjny nabył 3 letnie obligacje o nominalnej wartości 1000000 PLN. Odsetki były naliczane, co kwartał i podlegały kapitalizacji. Zgodnie z umową stopa procentowa mogła być
1
Jakob_96:
3. Z pudełka , w którym są 2 kule białe i 3 czarne , 5 zielonych losujemy trzy razy po jednej kuli ze zwracaniem . Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul w tym samym kolorze i
8
Jakob_96:
2 Z pudełka , w którym są 2 kule białe i 3 czarne , losujemy cztery razy po jednej kuli ze zwracaniem . Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania najpierw kuli czarnej , a potem trzech kul
1
Jakob_96:
4 .Na biurku Weroniki stoją cztery maskotki − słoń , kot , pies i laleczka Pyza . Weronika losuje dwie spośród nich . Oblicz prawdopodobieństwo tego , że
1
Andrzej:
:::rysunek::: Oblicz pole obszaru płaskiego ograniczonego krzywymi:
4
Krzychu:
Sprawdź, czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną
51
Eta:
:::rysunek::: Oblicz pole czworokąta
AFKE
(rys.)
5
Janusz9710:
dana jest funkcja f(x)=log
2
(x−k) a) Dla jakiego k dziedziną funkcji jest zbiór (6;
∞
)
40
Ada:
Prostą równoleglą do prostej x+y+25=0 oraz prostą prostopadłą do prostej x+y+16=0
4
Madzia:
naszkicuj wykres funkcji f jeśli f(x)=|1/4x
2
−1| . Nie tyle proszę o rozwiązanie co mam pytanie. Dlaczego przekształcając wzór, muszę przesunąć
6
Jakob_96:
1.Z pudełka , w którym jest 7 kul białych i 3 czarne , losujemy kolejno bez zwracania dwie kule . Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kul o różnych kolorach .
9
tito:
wyznacz ekstremum lokalne oraz przedziały monotonicznosci:
x
2
f(x)=
x−2
13
tito:
oblicz dziedzinę i zaznacz na osi:
3x
1
f(x)=
−
√
3
x−2
3
Janusz9710:
W ciągu geometrycznym utworzonym z czterech wyrazow suma wyrazów o numerach parzystych jest równa 45, a suma wyrazów o numerach nieparzystych jest równa 90.
13
Paulina:
1. Oblicz jaki kąt tworzy przekątna z dłuższym bokiem w prostokącie o bokach 6 i 2
√
3
. 2. Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A = (−1, 4) i tworzącej z osią x kątα =
10
Karol:
Pomoże ktoś z ciągami
4
Agata:
Pierwiastkami wielomianu P(x)=ax
3
+bx
2
+cx+d są liczby
√
3
, −
√
3
, 4. Wiedząc, że P(0)=−24. Oblicz współczynniki a,b,c,d.
4
Franek:
Oblicz średnią ważoną liczb naturalnych od 1 do 100, przyjmując wagę 0,3 dla każdej liczby parzystej oraz wagę 0,7 dla liczby nieparzystej.
3
40:
Wyznacz zbiór wartości oraz określ przedziały monotoniczności funkcji f(x) = −
1
3
x
2
+3x+12
4
Ada:
Oblicz miejsce zerowe funkcji f(x)=2x−6
6
vicious:
Wyznacz postać kanoniczną funkcji kwadratowej y=2x
2
−5x+2 oraz naszkicuj jej wykres.
11
Martyna:
Wsród podanych funkcji wskaż funkce liniową f(x)=6
9
Mała:
Nierówności: a) 3xkwadrat +2x −1<lub równe 0
7
Bobek:
znajdź równanie prostej przechodzącej prze punkty a=(−2,−5) B=(3,5) Sprawdz czy punkty c=(5,13) d=(2,3) należą do tej prostej
3
Patrycja:
znajdź równanie prostej przechodzącej prze punkty a=(−2,−5) B=(3,5) Sprawdz czy punkty c=(5,13) d=(2,3) należą do tej prostej
8
Kocham matme, ale nie umiem:
Dane są wielomiany f(x) = 1 − 3x i g(x) = (
√
7
x−4) (
√
7
x+4).
6
Pain:
7
n
− 2
b) a
n
=
2 − 7
n
−1
2
aaaa:
Jakie jest prawdobodobieńśtwo wylosowanie 4 kart z samochodami, jeśli wszystkich kart jest 40 i w nich są tylko 4 karty z samochodem. Reszta to puste karty.
2
ewelina:
W ciagu arytmetycznym podane jest b4=−6 i b10=9 oblicz b14
1
Piter1234:
Dany jest ciąg określony wzorem: a
n
=24−5n
1
Becia:
Obliczyc całke krzywoliniowa G =∫
K
xydx+(y−x)dy po drodze L łaczacej punkty A(0, 0), B(1, 1), gdy droga L jest parabola y = x
2
2
kama:
4 (x+y)=7 7x−3(x−y) =8−3 (2−y)
2
shrek:
cosx + tg
2
x cosx=1/cos x
13
iza:
Witam , potrzebuje rozwiązania całki nieoznaczonej 2x(3−5x
2
)
8
. Z góry Dziękuje.
7
Kocham matme, ale nie rozumiem:
Pierwiastkami wielomianu P(x) = ax3 + bx2 + cx + d są liczby √10, −√10, −2. Wiedząc, że P(0) =
0
honotu:
na pewnym kierunku studiów przeprowadzono egzamin testowy. uzyskane dane zebrano w poniższej tabeli
1
bella:
log
5
100 − 2log
5
2
0
Becia:
Obliczyc całke krzywoliniowa G =∫
K
xydx+(y−x)dy po drodze L łaczacej punkty A(0, 0), B(1, 1), gdy droga L jest parabola y = x
2
7
zagubiony :
Witam, Wiem ze to forum matematyczne a nie fizyczne ale liczę na pomoc
16
obcyy:
Obliczu pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy a= 6 cm i wysokości ściany bocznej h=10 cm.
6
qaz:
Proszę o pomoc w obliczeniu zadania:
7
obcyy:
Mógłby mi ktoś pomóc? Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy a=5 cm i wysokości ściany bocznej h=8cm.
8
zygi:
4
n
−1
Oblicz granicę ciągu a
n
=
pomoże ktoś?
2
n
+6
6
edc:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu kilku zadań
11
Nika:
oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość sześcianu, którego przekątna jest o 2 dłuższa od jego krawędzi
9
xyz:
1
3
Prosze o pomoc w obliczeniu: −5=2
+
2
4
Strasznie sie placze i obliczyc nie moge
23
Iza:
Zad. 1 Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy a=2 i wysokości H=10cm.
6
xyz:
(y2−y1)
Pomoze mi ktos to obliczyc? Ze wzoru y−y1=
*(x−x1).
(x2−x1)
A=(2,2;−0.5) B=(1,2;−1,5)
1
vicious:
Naszkicuj wykres funkcji y=|x−3|−4, a następnie podaj jej zbiór wartości.
1
abc:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu, niestety nie mam polecenia. a
n
= 4−3
n
1
Ania:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania
13
x
3
+x
2
+x−
=0
27
1
krzysio:
Czy wiecie czy rozwiązania z matury dla techników i tych którzy nie zdali są dobre z tej strony :
1
jolcia:
Witam potrzebuje pomocy mam zadanie a) 3x, 2−5x, x+1
1
Oklaa:
Witam, potrzebuje na elektrotechnike obliczyć obwód na liczbach zespolonych. Potrzebuje pomocy jak obliczyć to równanie lub od razu wynik. Z góry dzieki
0
XXjakubXX:
oblicz wariancję < do 30 lat > 10
1
Mała:
Trójkąty T1,T2 są podobne.W tabeli podano długości ich boków(a1<b1<c1 i a2<b2<c2) oraz skale podobieństwa.wykonując odpowiednie obliczenia uzupełnij brakujące dane.
17
john2:
3
1
1
=
+
5
x
y
Wyznacz x, y.
6
aaa:
jak policzyc 1/2+1/6+1/12+/120+....
8
Ania:
Proszę o pomoc Rozłóż na czynniki
4
Przemysław:
Mam do Was pytanie: czy zbiór pusty ze zdefiniowanym jakimś działaniem jest grupą?
11
Ilianaa:
jak oblicza się zbiór wartości funkcji?
1
qqq:
1.czy zbior V = { (x,y,z) ∊ R
3
, xy=0 } jest podprzestrzenia liniowa w R
3
1
Anka:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania
13
x
3
+x
2
+x−
=0
27
5
Vexouser:
Oblicz
1
masumi31:
Podaj najważniejsze własności funkcji f(x) =a
x
, dla a>1 oraz 0<a<1 Proszę o rozpisanie....
2
Martini:
http://matematyka.pisz.pl/strona/1998.html w tym zadaniu liczby podzielne przez 6 to (12,18,24,36,42,48,54,66,72,78,84,96) a dla 10 to (10,20,40,50,70,80) więc razem jest ich 18?
9
kyrtap:
Mógłby ktoś to zadanie przedstawić na rysunku?
8
Witek:
Witam! mam taki problem z takim zadaniem Wkładamy losowo osiem krawatów do ośmiu szuflad. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
7
Daria:
Dla jakich wartości parametru m nierówność jest spełniona dla każdego x∊R? a) 0,5(m
2
−1)x
2
+(m−1)x+1>0
8
Filip:
Trójkąt ABC jest równoramienny, w którym AC=BC. Podstawa AB zawiera się w prostej k: 3x−7y+35=0, zaś ramię BC zawiera się w prostej l: 5x−2y−19=0. Wyznacz równanie prostej ,w
10
Cinas:
∫e
x
/e
2
+1 dx
3
Emshya:
:::rysunek::: Uwzględniając dane na rysunku oblicz stosunek pól figur, na które symetralna boku AC dzieli
1
x:
W wycinek koła o promieniu R wpisano koło o promieniu r. Podaj pole wycinka w zależności od R, jeśli stosunek pól kół wynosi 3 + 2
√
2
16
Witek:
Witam! Nie rozumiem co mam zrobić w tym zadaniu, mógłby ktoś wytłumaczyć jak mam to zrobić? Rozumiem o co chodzi jeżeli byłyby 2 pojemniki, ale tutaj jest 1 urna..
7
olekturbo:
Wykaż, że jeżeli m nalezy do Całkowitych, to m
6
− 2m
4
+ m
2
jest podzielne przez 36
10
olekturbo:
prosta i płaszczyzna w przestrzeni
3
permutacje:
mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak powinnam zrobić te przykłady?
18
revna:
Witam wydaje się proste ale prosze jednak o podpowiedź. Dla jakiego "m" funkcja
1
Jupi:
Wyznacz stałą k, taką by funkcja:
0
ola:
:::rysunek::: czy nastepujący graf jest a)eulerowski b)półeulerowski
2
bez soli :
Proste o równaniach ax+y=b+1 oraz x+by=1−2a przecinają się w punkcie P(1,4). Oblicz obwód trójkąta ABP, gdzie A i B są punktami, w których podane proste
4
Waldek:
Transformacja liniowa − jedno pytanie
0
ola:
:::rysunek::: czy nastepujący graf jest a)eulerowski b)półeulerowski
6
emg:
Witam, wskaże mi ktoś błąd:
3
karol:
:::rysunek::: czy graf jest i)eulerowski ii)półeulerowski iii)hamiltonowski . wyznaczyć jeśli istnieje cykl
1
Całson:
http://puu.sh/i1rJb/bf2b99e309.png
1
Pomarańcza:
W zasadzie to zadanie chemiczne, ale może ktoś mi pomoże.
9
Laik_król:
Mejdej! Mejdej!
6
r:
zad 2 Określ liczbę rozwiązań równania x2 + (m−1)x + m − 1 =0 w zależności od wartości parametru m.
4
madzia:
pierwiastek trzeciego stopnia z (8√5 − 15) to?
3
kaes:
oblicz za pomoca całki podwójnej objętość brył ograniczonych powierzchniami z=2x
2
+3y
2
+1
4
Jupi:
Byłabym wdzięczna jakby ktoś rozwiązał całkowicie te zadania, aż do uzyskania całki, kompletnie sobie z tym nie radzę, całkę już rozwiążę:
2
Agata:
Dane są wielomiany: f(x)=1−3x i g(x)=(
√
7
x−4)
√
7
x+4). Wyznacz wielomian: w(x)=g(x)−2[f(x)]
3
11
Madzia:
Fizyka Czastka porusza sie ruchem prostoliniowym jednostajnie przyspieszonym z przyspieszeniem
6
jacek:
Rozwiąż nierówność
12
gasia:
Wyznacz sumę kolejnych 50−ciu liczb, które podczas dzielenia przez 7, dają reszte 4, a minimalna taka liczba to 26.
1
jacek:
panowie i panie liczę na sugestie jak rozmontować taki szereg i zbadać jego zbieżność
2n+7
∑cos
n
2
+1
1
Daria:
dla jakich wartości parametru m równanie
2
mysza10:
lim =(n−1)(3n+1)
2
/ (3n−1)(n
2
+4) n→
∞
1
Anton:
Mam pytanie,czy przy zamkniętym nawiasie "<" liczbę bierzemy pod uwagę, a przy otwartym ")" nie
9
Panix:
Jak obliczyć z tego średnią arytmetyczna?
0
bemar:
rozwiązać nierówność lim(n→
∞
)[2
−sin3x
+ 4
−sin3x
+...+ (2
n
)
−sin3x
] ≤ 1, gdzie lewa strona jest sumą
4
Daria:
Podaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru k. a) x
2
+(2−k)x+k+3=0
1
ola:
NWD (2745,427) następnie zapisać w postaci 2745m+427n m,n∊Z
3
Akytametam:
Oblicz sumę 20 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego w którym iloczyn a1 i a4 jest rowny 22 zaś iloczyn a2 i a3 jest rowny 40.
2
Mnich:
1+(x
2
+2x)+( x
2
+2x)
2
+... <1
4
Akytametam:
Pan S dysponowal kwota 1000zloty i zamierzal wykopac studnie. Fachowiec od wykopywania studni zażądał sobie za wykopanie 1 metra 8 zloty a za kazdego nastepnego o 3 zloty wiecej niz
1
Mała:
Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a i b oraz przeciwprostokątnej c.oblicz brakujący bok a=3 pierwiastki z 2 , c=3 pierwiastki z 5
2
tito:
mam problem z policzeniem tej pochodnej dwóch zmiennych, a trzeba policzyć pochodne cząstkowe I i II rzędu.
1
Tommy:
cosx dx
∫
sin
5
x
1
Monisiaq:
Rozwiąż równania:
π
π
√
3
cos
*cosx−sin
*sinx=
8
8
2
Cześć,
9
paweł:
Do pewnej liczby a dodano jej kwadrat,a następnie odjęto sześcian liczby a.Czy istnieje taka liczba a dla której wartość otrzymanego wyrażenia jest największa jeśli a ∊R. Wiem jaki ma byc
2
Mała:
Rozwiąz równanie: a)4x−4xkwadrat=1
11
Kocham matme, ale nie umiem:
Witam, prosiłbym o pomoc w tym zadaniu:
0
Mała:
Wyznacz wartość największą i najmniejsza funkcji f w podanym przedziale f(x)= −3x kwadrat −6x−2, <1,2>
3
Hugo:
@Dziadek Mróz && IT people
5
W.:
Określić zbieżność szeregu liczbowego
∞
2
MM:
:::rysunek::: wypisz: dziedzinę,zbiór wartości,miejsce zerowe, określ monotoniczność (przedziały
0
XXjakubXX:
Jaki jest przeciętny wiek osób? do 30 lat> 10,00
0
damian:
Jak rozwiać taki układ ?
2
piotr:
jak dokonać takiej tożsamości ? http://www.matematyka.pl/122859.htm
1
R.:
:::rysunek::: Wielokąt foremny o n bokach nazywamy krótko n−kątem foremnym. Funkcja f każdej liczbie
8
tomek:
A jest sumą 4 kolejnych liczb naturalnych udowodnij że a+1 jest kwadratem liczby naturalnej
1
misio:
Dany jest siedmiokąt foremny. W wierzchołkach tego siedmiokąta ustawiono po jednym pionku koloru białego lub czarnego. Czy istnieje trójkąt równoramienny
4
KasiaJoasia:
Wykaż, że suma odległości dowolnego punktu leżącego we wnętrzu trójkąta równobocznego od boków tego trójkąta jest równa wysokości tego trójkąta.
8
B156:
Oblicz całkę potrójną :
1
lol:
Wyznacz ekstrema danej funkcji:
3
Luiza:
Wyznaczyć sumę 100 początkowych parzystych liczb naturalnych.
4
Rycek:
Log(indeks dolny 4) X=log(ind.dol. 8) 27
4
Daniel:
rozwiąż równanie 2x(x+5)=0
2
WALEC:
Prosze o pomoc w rozwiazaniu zadań pod linkiem
postawie dobre piwo
1
R.: